ارزیابی فشار در محل بلوک های پای تندآب حوضچه های آرامش

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: سومین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: 312_6833106518
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کاویانپور

استادیاردانشکده عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی عضو پیوسته انجمن هیدرولیک

بابک محمدی

کارشناس ارشد هیدرولیک و سازه های آبی

چکیده

یکی از مسائل مهم در طرحی حوضچه های استهلاک انرژی حصول اطمینان از تشکیل جهش در داخل حوضچه می­باشد. بر این اساس طراح غالبا با اعمال ضریب اطمینان، عمق آب در پائین دست حوضچه را بالاتر از عمق ثانویه جهش در نظرگرفته، و لذا در شرایط غیر سیلابی احتمال تشکیل جهش در روی تندآب سرریز سدها قابل تصور می باشد . با تشکیل جهش در روی تندآب، دال های کف حوضچه و تندآب همزمان تحت تآثیر نوسانات فشار قرار خواهند گرفت . از طرف دیگر با توجه به آنکه خروجی زهکش های زیر دال های شوت در محل بلوک های پای تندآبرو قرار داده می شوند امکان آن وجود خواهد داشت که نوسانات مثبت فشار از طریق زهکش به دال های کف تندآبرو منتقل گردد و از آنجا که در حالت معمول قسمتی از جهش احتمالا در روی شوت تشکیل می گردد، لذا چنانچه همزمان با انتقال یک پالس مثبت از زیر دال پالس منفی ناشی از جهش به روی دال وارد گردد، نیروی ب رخاست قابل توجهی ایجاد خواهد گردید که منجر به ارتعاش دال و وارد شدن نیروهای هیدرودینامیک به آن و نهایتا کنده شدن دال های کف تندآبرو خواهد انجامید.در این تحقیق آزمایشگاهی که در داخل یک فلوم صورت پذیرفته است، فشارهای دینامیک در محل اتصال شوت به کف حوضچه آ رامش، همزمان با نقاط مختلف در روی شوت اندازه گیری گردیده و حداکثر اختلاف همزمان این دو پالس در طول جهش به ازای اعداد فرود مختلف محاسبه گردیده است . نتایج این تحقیق نشان دهنده نیروی برخاست قابل توجهی میباشد که به دال تندآبرو در اثر قرارگیری زهکش در پای شوت وارد خواهد گردید . لذا اطلاعات حاصل از این تحقیق ارزیابی مفیدی از وضعیت نیروهای دینامیک کل وارد بر دال های کف تندآبرو سدها در شرایط قرارگیری زهکش در پای تندآبرو در اختیار طراحان قرار خواهد داد. این اطلاعات در طراحی سازه ای این ابنیه قابل استفاده می باشد.

کلیدواژه ها

حوضچه آرامش، جهش هیدرولیکی، نوسانات فشار، آشفتگی، کاویتاسیون، سنسور فشار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.