بررسی آسیب در مخازن ماسه سنگی و تحریک آن ها به روش اسیدکاری ماتریسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین همایش علمی مهندسی مخازن هیدروکربوری و صنایع بالادستی
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR06_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد مومنی میانایی

دانشجوی مهندسی نفت ، دانشگاه گرمسار

مجید رجبی

دانشجوی مهندسی نفت، دانشگاه گرمسار

عباس هاشمی زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

از جمله مشکلاتی که در مخازن در حال بهره برداری، همواره پیش رو قرار دارد، پایین بودن نفوذپذیری در اطراف چاه و آسیب های وارده به سنگ مخزن می باشد. جهت رفع اینگونه مشکلات از روش های تحریک چاه به منظور افزایش تولید استفاده می شود. عملیات تحریک چاه شامل گستره ی وسیعی از روش ها می باشد که متداول ترین آنها، استفاده از اسیدکاری ماتریسی به عنوان عامل محرک برای انحلال رسوبات و رفع انسدادها می باشد. شکافت هیدرولیکی یا شکافت اسیدی از جمله دیگر روش های تحریک و انگیزش مخازن هیدروکربوری به شمار می آید که در آن ضمن تزریق آب یا اسید در فشاری بالاتر از فشار شکست سازند، در آن ایجاد شکاف با نفوذپذیری بالا می نمایند. اسیدکاری ماتریسی سازندهای ماسه سنگی، شامل انحلال آسیب در ماتریس سازند می باشد و این در حالی است که در صورت تزریق اسید در سازندهای کربناته، علاوه بر انحلال آسیب، کانی ها نیز با سرعت بالا با اسید وارد واکنش می شوند. در حقیقت در اسیدکاری ماسه سنگ ها، در حالت ایده آل می توان به تراوایی اصلی سازند دست یافت، اما در اسیدکاری ماتریسی سازندهای کربناته، می توان تراوایی را نسبت به حالت اصلی نیز بهبود بخشید و ضریب پوسته را به زیر صفر رساند. در پژوهش پیش رو، ضمن معرفی لیتولوژیکی مخازن ماسه سنگی و آسیب های محتمل وارده به سازندهای ماسه سنگی، پدیده اسیدکاری ماتریسی، انواع اسیدهای مورد استفاده در سازندهای مذکور و افزایه های آن ها مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

آسیب سازند، مخزن ماسه سنگی، تحریک سازند، اسیدکاری ماتریسی، افزایه های اسید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.