بازشناسی حقوق اقلیتهای مذهبی در حکومت اسلامی با تأکید بر حق انتخاب دین و آزادی عقیده

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF01_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال بیگی

استادیار گروه حقوق و جرم شناسی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، ایران

محمدحسن فرخی

کارشاس ارشد حقوق بین الملل

چکیده

دین اسلام به عنوان کامل ترین و آخرین راهنمای بشریت با حساسیت ویژهای به انسان به نگریسته و او را در آیات متعدد تکریم نموده و انسان را در انتخاب دین و عقیده با وجود اتمام حجت مخیر و آزاد گذاشته و ادیان پیش از خود را پاس داشته و پیروان آنادیان را محترم دانسته است. این پژوهش برآن بوده با بهرهگیری از منابع معتبر و با تأکید بر حق انتخاب دین و آزادی عقیده قرائت جدیدی از حقوق اقلیتهای دینی به دست دهد. غور و بررسی در منابع به ویژه قرآن و سیرهی عملی پیامبر اسلام (ص) و جانشینان آن حضرت نشان میدهد در صدر اسلام قراردادهای ذمه توانستهاست درآن دوران حقوق اقلیتهای دینی مورد نظر قرآن را در عمل مراعات نماید. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز که با تأسی از قرآن و روش حاکمان صدر اسلام تحریر شده، بسیاری از حقوق اقلیتهای مذهبی درون اسلام و نیز اقلیتهای دینی شناخته شده را تأکید نمودهاست. نتایج پژوهش نشان میدهد هرچند بسیاری از این حقوق بهرسمیت شناخته شده است، اما هم در قوانین و هم در عمل کاستیهایی وجود دارد که میتواند بهنوعی در بهحاشیه راندن اقلیتها در پارهای از صحنههای اجتماعی و سیاسی جامعه مؤثر باشد. زیرا اقلیتهای مذهبی اسلامی و ادیان الهی دیگر در مجموع بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل میدهد

کلیدواژه ها

حقوق اقلیت مذهبی، آزادی عقیده، حکومت اسلامی، حق انتخاب دین. قانون اساسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.