عنوان مقاله:بررسی اثرات نوسانات آب و هوایی گذشته بر الگوی پراکنش لاسرتای سبز خزریstrigata Lacerta با استفاده از ژن میتوکندریایی سیتوکروم b

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی پژوهش های محیط زیست و کشاورزی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCER04_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 469
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه صابری پیروز

دانشجوی بیوسیستماتیک جانوری دانشگاه شهید بهشتی

حسن رجبی مهام

عضو هیئت علمی دانشکده علوم زیستی دانشگاه شهید بهشتی

بهرام حسن زاده کیایی

عضو هیئت علمی دانشکده علوم زیستی دانشگاه شهید بهشتی

فراهم احمدزاده

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم محیطی،دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

خزندگان به .یژه سوسمارها در بسیاری از اکوسیستم ها حلقه های مهمی بشمار می روند. خزندگان خانواده لاسرتیده شامل یک خانواده با حدود 250 گونه می باشند که در 30-24 جنس قرار گرفته اند. خزندگان جنس لاسرتا یک-مدل مطالعاتی برای بررسی اثرات آب و هوایی بر روی ساختار ژنتیکی و چگونگی واگرایی و فرایندهای گونه زایی پس از آن می باشند. لاسرتای سبزخزری یکی از هشت گونه لاسرتایی است که قسمت اعظم پراکنش آن در ایران می باشد. در این پژوهش مطالعات پیرامون تنوع ژنتیکی درون گونه ای در کل محدوده پراکنش با استفاده از ژن سیتوکروم b انجام گرفت تا بتوان روابط تکاملی درون این گونه را مشخص نمود. نمونه ها از نقاط مختلف جمع آوری شدند. نتایج بدست آمده با بررسی 20 فرد از نقاط مختلف پراکنش گونه بدست آمده . نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی در این گونه اندک است و دو کلاد مجزا در این گونه وجود دارد. یک کلاد شرق استان گلستان و مابقی نمونه ها در کلاد جداگانه قرار می گیرند.تنوع ژنتیکی اندک میان این نمونه ها بنظر می رسد بیانگر رویداد گردنه بطری bottleneck در زمان آخرین عصر یخبندان باشد. بدنبال ازدست رفتن تنوع ژنتیکی و در نتیجه مساعد شدن آب و هوا،این گونه مجددا گسترش پیدا کرده است.

کلیدواژه ها

لاسرتای سبز خزری،، Bottlenec ،سیتوکروم b،عصر یخبندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.