بررسی طرح عشاق در نگارگری ایرانی (مطالعه موردی :نگاره آبتنی کردن شیرین در دو مکتب هرات و تبریز)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مطالعات هنر و پژوهش های علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ASRH01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی حکمتی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر

چکیده

هدف دراین مقاله بررسی تأثیر مسائل سیاسی اجتماعی روز بر موضوعات مورد انتخاب نگارگران در دو مکتب هرات وتبریز است. این پژوهش تلاش میکند به سوالاتی با عنوان: آیا سیاست های دولت ها و مسائل اجتماعی در انتخابموضوع برای نگارگران تأثیرداشته است، بپردازد.موضوعی که بیش از همه در تمامی مکاتب نگارگری ایران به تصویر کشیده شده موضوع «آبتنی کردن شیرین»مربوط به یکی از بخش های داستان «خسرو شیرین نظامی گنجوی» است. این مقاله به مطالعه موردی این موضوع در دو مکتب نگارگری هرات و تبریز می پردازد و ضمن بررسی زبان تصویری و تکنیک به کار رفته در نگاره ها، از حیثجامعه شناختی در انتخاب موضوع نگاره ها مورد تحلیل قرار می دهد. در پایان این پژوهش به تأثیر مستقیم سه نهاداجتماعی، دین، دولت و خانواده بر روی هنر و سوژه های مورد توجه نگارگران اشاره می شود.در یک جمع بندی کلی، یافته های این پژوهش نشان می دهد از آنجا که شاهکارهای ادبی در کتابخانه های سلطنتیدر دسترس هنرمندان بوده و آنها از طریق ارتباط با دربار، این کتب را در اختیار می گرفتند، نگارگران و موضوعاتمورد توجه آنها، تحت تأثیر مستقیم دربار قرار داشته است. حمایت دولت در روند کلی نگارگری، تأثیر مستقیم و به سزایی داشته و این تأثیر در موضوعات تصاویر نگارهها و ساختار تجسمی آنها مشاهده میشود. نگارگر در اکثر مواقعتحت تأثیر سفارشی بوده که از طرف حامی خود به وی داده می شده.

کلیدواژه ها

نگارگری، مکتب هرات ، مکتب تبریز، نظامی گنجوی، خسرو و شیرین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.