راهبردها و دیدگاه های عملیاتی ساماندهی کالبدی- فضایی سکونتگاه های غیررسمی (مطالعه موردی: اسلامشهر)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری و فرهنگ شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHITECTCONF02_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صمد علائی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی یادگار امام(شهر ری)

محمد محققی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، کارشناس مسئول شهرسازی شهرداری اسلامشهر

کامبیز فلاح محمدحسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، مدیر زیباسازی شهرداری اسلامشهر

اسمعیل کلوتالاری

مهندسی تکنولوژی ساختمان، کارشناس درآمد شهرداری اسلامشهر

چکیده

پیامد گسترش شهرنشینی سریع در ایران، پیدایش شهرهای بزرگ و ایجاد محله های حاشیه نشین با بافت نابسامان و مسکن نابهنجار است که ساکنان آن معمولاً مهاجران روستایی یا قشرهای کم درآمد شهری هستند که به مشاغل کاذب و حاشیه ای می پردازند. حاشیه نشینی فضایی، مولود حاشیه نشینی اقتصادی اجتماعی آن بخش از جمعیت است که ساکن این محله ها می باشند. آنها از مشارکت اجتماعی و تعلق شهروندی پایینی برخوردارند و از خدمات ارائه شده در این محلات به هیچ وجه راضی نیستند. با توجه به گسترش فقر و بیکاری حاشیه نشینان بیشتر در معرض آسیبهای اجتماعی اند، آنان مسائل و مشکلات زیادی دارند که لازم است مسئولان در رفع و حل این مشکلات اقدامات جدی نمایند و به خواسته ها و نیازهای ساکنان این مناطق، به عنوان شهروند توجه نمایند، بر همین اساس هدف اصلی پژوهش ساماندهی کالبدی و فضایی سکونتگاههای غیررسمی اسلامشهر می باشد، برای رسیدن به این هدف با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی ابتدا به مبانی نظری پژوهش پرداخته و دیدگاه ها و سیاست های مختلف در برخورد با این نوع سکونتگاه ها پرداخته شد و سپس وضعیت کالبدی، اجتماعی و اقتصادی این محلات بررسی شد و در انتها با استفاده از مدل swot، راهبردهای اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و در نتیجه سیاستهای ساماندهی فضایی- کالبدی این محلات استخراج شد. نتیجه پژوهش نشان می دهد با استفاده از سیاستهایی چون توانمندسازی، بهسازی محلات با ابزارهایی همانند خودیاری اهالی و اعتبارات دولتی و تسهیلات بانکی می توان تا حدودی این محلات را ساماندهی کرد.

کلیدواژه ها

سکونتگاههای غیررسمی، حاشیه نشینی، ساماندهی کالبدی فضایی، اسلامشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.