بررسی ژئومورفوتوریسم گلفشان قارنیارق در دشت گرگان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES04_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز رضائی

کارشناسی ارشد دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

ژئوتوریسم یکی از شاخه های جدید صنعت توریسم است که اخیراً، بسیار مورد توجه قرار گرفته، و به مطالعه، معرفی و بهره گیری از عوارض زمین شناختی سطح زمین در راستای توسعه گردشگری می پردازد. ایران کشوریست که در این زمینه بسیار مستعد بوده و از جاذبه های زمین شناختی متنوع و شگفت انگیز بی شماری برخوردار است و می تواند جاذب بسیاری از توریست های علمی وگردشگران باشد. در این میان گلفشان ها به عنوان یک پدیده ی جالب توجه و شگفت انگیز ژئومورفولوژیکی می توانند نقش مهمی را در راستای توسعه ژئوتوریسم ایفا کنند. گلفشان ها عمدتاً در قاره های آسیا، اروپا و آمریکا متمرکز، و قریب به 70% آنها در آسیا و پیرامون دریای خزر قرار گرفته اند. در ایران اغلب گلفشان ها در سواحل استان های سیستان و بلوچستان و گرگان واقع شده اند که از مهمترین آنها می توان به: قارنیارق، ناپگ، عین، بربرک، نقلیجه و پیگل اشاره نمود. هدف از این نوشتار، تشریح ساختار، ویژگی ها، معرفی نمونه گلفشان قارنیارق، و ارائه ی راهکارهایی در توسعه قابلیت های ژئوتوریسمی گلفشان ها می باشد. از این رو به موارد اهمیت گلفشان از جمله: پی بردن به وضعیت تکنونیکی منطقه (گسلها و فرورانش)، ارزیابی مخازن نفتی و گازها هیدروکربوری مرتبط با گلفشان، عناصر معدنی همراه گل ها، کاربرد در سفالگری، گلدرمانی و ... اشاره گردید. همچنین در رراستای توسعه ژئوتوریسم مناطق گلفشانی، راهکارهایی از قبیل: انجام مطالعات تکمیلی، توسعه راه های دسترسی، ایجاد مراکز گلدرمانی، نصب تابلوهای راهنما، معرفی و تبلیغات در سطح ملی و بین المللی، ایجاد مراکز اقامتی و بازارچه، ایجاد حوضچه های آب و گل جهت مسابقات و تفریح پیرامون گلفشان ها، پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

ژئومورفوتوریسم، گلفشان قارنیارق، دشت گرگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.