بررسی رابطه بین نسبتهای فعالیت با سودآوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت
- کد COI اختصاصی: MNGTCONF03_367
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 765
نویسندگان
گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، مسجدسلیمان، ایران
گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، اهواز، ایران
چکیده
سود - از جمله اطلاعات با اهمیت در تصمیمات اقتصادی به شمار می رود. مطالعات و پژوهشهای انجام شده درباره سود، یکی ازپرحجم ترین و بیشترین تلاش های پژوهشی را در تاریخ حسابداری ومدیریت مالی تشکیل می دهد . سود به عنوان راهنمای پرداخت سودتقسیمی، ابزارسنجش اثربخشی مدیریت و وسیله پیش بینی وارزیابی تصمیم گیریها، همواره مورد استفاده سرمایه گذاران، مدیران وتحلیلگران مالی بوده است ] 1 [ سود نقدی به عنوان یکی از شیوه های توزیع جریان نقدی بین مالکان از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت هاممکن است به دلایل متعددی اقدام به توزیع سود کنند. تئوری های پیام دهی توزیع سود نقدی را تبیین می کنند. بر اساس این تئوری ها،مدیریت زمانی اقدام به افزایش سود نقدی می کند که از سودآوری آتی شرکت مطمئن باشد. بنابراین، توزیع سود نقدی می تواند حاوی پیاممثبتی از سودآوری آتی شرکت باشد. در این پژوهش نسبتهای فعالیت با سودآوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره مالی 1332 1331 و جامعه آماری به تعداد 111 شرکت بررسی شد نتایج - تحقیق حاضر که در چهار فرضیه نسبتهای فعالیت با سودآوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار داده است نتایج حاکی از این است که بین نسبتهای فعالیت و اجزاء آنشامل دوره وصول مطالبات، دوره گردش موجودی ها، نسبت گردش داراییهای ثابت و نسبت گردش مجموع داراییها با سودآوری شرکتها رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و مدیران شرکتها میتوانند با کاهش دوره وصول مطالبات و دوره گردش موجودی ها، در حد مطلوب سودآوری و به تبع آن ارزش شرکتشان را افزایش دهند .کلیدواژه ها
دوره وصول مطالبات، نسبت گردش دارائی ثابت، نسبت گردش موجودیها، نسبت گردش مجموع دارائیها، سودآوریمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.