بهسازی منظر ورودی با هدف ارتقاء حس دعوت کنندگی محدوده مورد مطالعه: جلوخان مسجد النبی تا ورودی بازار قزوین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهشهای منظر شهر، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JULR-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 884
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم معینی فر

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران

الهه شجاعی

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران.

چکیده

ورودی » هر مکان نخستین و مه مترین حلقه ارتباطی افراد با فضاست. هر ورودی م یتواند از دو «منظر عینی و ذهنی » برای افراد تعریف گردد و همیشه این مؤلف ههای عینی )جداره،کفسازی و..( است که بر دیگر مؤلفه ها پیشی گرفته و در نظر افراد بررسی م یگردد و می تواند حس آنان را نسبت به فضا تعریف کند. بنابراین توقعی که از منظر ورودی یک فضای شهری م یرود اینکه در «پذیرفتن ودعوت شدن » افراد توانمند باشد و توانمندی آن زمانی است که فرد با اشتیاق به سمت آن می آید و حس رفتن از دنیایی به دنیای دیگر در او ایجاد م یشود و تعامل مورد انتظار با فضا را برقرار می کند. در واقع ایجاد و ارتقاء «حس دعو تکنندگی » در ورودی فضاهای شهریسبب تداوم و پایداری حضور افراد در مکان و ایجاد رابط های صحیح و برقراری تعاملات مورد انتظار با فضای شهری م یشود. و حضورافراد در فضای شهری ایجاد «حس مکان و حس تعلق » به فضا را در پی دارد. بنابراین می توان عنوان نمود که ایجاد تغییرات کیفی و کمی در مؤلف ههای عینی و تقویت مؤلف ههای ذهنی در ارتقای حس دعو تکنندگی یک ورودی مؤثر می باشد . در این پژوهش محدودهبازار تاریخی قزوین در بافت مرکزی و تاریخی این شهر انتخاب شده است، از جمله فضاهای شهری که نیازمند حضور مؤثر و بیشتر افرادم یباشد و با کمی تغییر و بهبود فضاهای ورودی مسجد و بازار در این محدوده م یتوان به ارتقاء حس دعو تکنندگی یعنی تقویت ویژگی جذب افراد کمک نمود. هدف اصلی این پژوهش ارتقاء حس دعو تکنندگی در محدوده جلوخان مسجد النبی تا جلوخان بازار قزوین بوده است، و فرضیه اصلی این پژوهش این است که ارتقاء کیفی و کمی مؤلف ههای عینی منظر ورودی )کالبد و جداره( جلوخا نها سبب ارتقاءحس دعو تکنندگی م یگردد. روش تحقیقی به کار برده شده در پژوهش حاضر ماهیت «تبیینی » داشته و به دلیل رویکرد موجود در آن «کاربردی » است. و بوسیله تحقیقات میدانی و مطالعات بصری، جلوخان مسجد تا جلوخان بازار مورد بررسی قرار گرفت که در پایان به این نتیجه دست یافته شده است که م یتوان با بهبود برخی از مؤلف ههای عینی مانند: کف و جداره )کالبدی(، تمیزی، تنوع فرم و فضای سبزو تقویت برخی مؤلف ههای ذهنی مانند: علاقه مندی ،خاطره انگیزی و... مؤثر در ارتقاء حس دعو تکنندگی و لحاظ نمودن آنها در طراحی جلوخان مسجدالنبی تا جلوخان بازار قزوین به عنوان کاربر یهای مذهبی و تجاری شاخص از فرسودگی کامل آنها جلوگیری کرده و در ارتقاء حس دعو تکنندگی فضاهای ورودی مؤثر بود.

کلیدواژه ها

بهسازی، منظر، ورودی، دعو تکنندگی، بازار قزوین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.