بررسی اثر کاربری اراضی برمیزان نیترات و فسفات آب رودخانه زاینده رود

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_196
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2590
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نعمتی ورنوسفادرانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته محیط زیست ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ص

عیسی ابراهیمی درچه

استادیار گروه شیلات ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

نوراله میرغفاری

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا سفیانیان

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

حوزه آبخیز زاینده رود در ناحیه فلات مرکزی ایران قرار دارد . با وجود اهمیت اقتصادی اجتماعی این حو زه در منطقه خشک مرکزی ایران، مطالعه جامعی جهت بررسی اثر کاربری اراضی آن بر پارامتر های کیفیت آب رودخانه صورت نگرفته است . بدین منظور تعداد 8 ایستگاه نمونه برداری در بخش میانه رودخانه که بیشترین تنوع کاربری اراضی را دارد ( ازباغ بهادران تا زیار ) انتخاب و به وسیله نرم افزار Arcview به کمک DEM و نقشه کاربری اراضی منطقه، مرز زیرحوزه آبخیز و نسبت کاربری های اراضی مختلف مربوط به هر ایستگاه تعیین گردید . دو پارامتر اساسی سنجش کیفیت آب شامل فسفات و نیترات محلول به صورت ماهانه در طی یک دوره یکساله از مرداد ماه 1385 ، مو رد پایش قرار گرفت . نتایج حاصل نشان داد که روند تغییرات میزان نیترا ت و فسفات محلول در طول مسیر رودخانه افزایشی است . غلظت فسفات در آب رودخانه از نظر زمانی روند مشخصی نداشت ، اما نیترات در آب رودخانه روند منظمی را نشان داد به طوری که کمترین میزان نیترات ( اصلاح شده نسبت به میزان دبی ) در فصل زمستان ( بهمن ماه ) مشاهده شد و از آن پس سیر صعودی داشته تا اینکه در فصل تابستان ( شهریور ماه ) به حداکثر میزان خود می رسد و سپس کاهش پیدا می کند . میانگ ین سالانه میزان نیترات با کاربری های کشاورزی و شهری همبستگی مثبت ( به ترتیب r =0/74 و ) r =0/81 و با کاربری های زمین بایر و جنگل همبستگی منفی ( به ترتیب r -=0/76 و ) r -=0/74 در سطح 0/05 داشت . میزان فسفات با هیچ کدام از کاربریهای اراضی همبستگی معنی داری نشان نداد

کلیدواژه ها

نیترات، فسفات، کاربری اراضی، رودخانه زاینده رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.