کاربرد فرآیند چشم اندازسازی از دیدگاه مشارکتی-نمونه موردی شهر سرخرود

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: CONFUCIAN01_308
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 767
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود جمعه پور

دانشیار و عضو هیئت علمی گروه برنامه ریزی اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی

نسترن خدایی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه علامه طباطبایی

آرش البرزی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی-واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

جهان معاصر عرصه تحولات شگرف و پویایی شتابنده است تغییرات چنان غافل گیر کننده و برق آسا از راه می رسند که کوچکترین کم توجهی به آن می تواند به بهای گزاف غافلگیری در تمام عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی تمام شود. در این محیطسرشار از تغییر و بی ثباتی و آکنده از عدم قطعیت ها، تنها رویکرد و سیاستی که احتمال کسب موفقیت های بیشتری دارد تلاش برایمعماری آینده است .امروزه مأموریت و تلاش عمده برنامه ریزی در کشورهای توسعه یافته علاوه بر توجه جدی به چالش های کنونی و ارائه رهیافت های مقطعی، تفکر درخصوص چالش های آینده و نحوه مواجهه و قدرت یابی در آن عرصه هاست برنامه ریزی هم اکنون با ارتقاء نقش خود به دنبال تسخیر آینده با اندیشه ایفای نقش جدی و سهم خواهی از آن است. امروزه بسیاری از تمرین های برنامه ریزیبا ارائه چشم انداز در ابتدا یا در یکی از مراحل خود آغاز میشوند. قلمرو های قدرت نیز خواستار بیانیه چشم انداز در طرح ها هستند. در مورد تعریف دقیق چشم انداز هیچ توافق مشخصی وجود ندارد اما عموما چشم انداز بیانگر آینده ای ایده آل و یا دلخواه است و می تواند شکل ساده )مانند چند خط از بیانیه ی چشم انداز( یا پیچیده به همراه سندی کامل باشد. طراحی چشم انداز جامعه یعنی فهم مشارکتیکه شما در هر مرحله می خواهید داشته باشید و سپس رسیدن به روشی برای دستیابی به آن.تحقیق پیش رو ابتدا به تعریف مشارکت و اهمیت فرآیند مشارکتی در هر پژوهشی به خصوص در پژوهش های اجتماعی میپردازد. سپس به دلایل ضروری شمرده شدن فرآیند مشارکتی چشم انداز خواهد پرداخت و الگوها و مدل های انجام شده در دنیا از ابتدای به وجود آمدن ایده آن تا مشاهده نتایج موثر و نقدناکارامدی ها را بررسی خواهد نمود. در پایان این پژوهش بستری را فراهم خواهد ساخت تا مسئولان و شهروندان بتوانند فرآیند رسیدن به چشم اندازی مشارکتی را به بهترین نحو و با در نظر گرفتن شرایط موجود و پتانسیل های جامعه و محل زندگی خود در مورد آینده شهر تصمیم گیری کنند.چنین بستری در نهایت به ایجاد یک چشم انداز مشترک جهت توسعه آتی منجر خواهد شد.

کلیدواژه ها

چشم انداز،چشم اندازسازی، مشارکت،چشم انداز مشارکتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.