بررسی خصوصیات زمین شناسی مهندسی ساختگاه سد توزانلو

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: چهارمین همایش زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE04_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا لشکری پور

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان

محمد غفوری

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

نفیسه شارکی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

سعید علیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

سد توزانلو بر روی رودخانه ای به همین نام در شمال استان خراسان رضوی قرار دارد. این رودخانه در 20 کیلومتری شمال غرب درگز قرار داشته و از ارتفاعات جنوبی آبریز درونگر سرچشمه می گیرد. در منطقه درگز که شمالی ترین حوضه رسوبی استان خراسان رضوی است. قدیمی ترین تشکیلات که بیشترین گسترش را در منطقه دارند مربوط به دوران دوم زمین شناسی می باشد. اغلب رخنمونهای این دوران مربوط به کرتاسه بوده و واحدهای مربوط به ژوراسیک در بخشهای محدودی رخنمون دارند. در محدوده محور سد، شیب رودخانه حدود 3% است. حداکثر ارتفاع سد از سنگ کف بستر 34 متر می باشد. در تکیه گاه چپ با شیب عمومی 25 درجه رخنمون سنگی مشاهده می شود ولی در تکیه گاه راست با سیب عمومی 20 درجه واریزه ها رخنمون سنگی را پوشانده است. به منظور تعیین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی نمونه ها و توده های سنگی محل ساختگاه سد، علاوه بر برداشتهای صحرایی عملیات ژئوتکنیکی از قبیل حفر چند گمانه انجام شده است ب توجه به بررسی های صحرایی در محل و نتایج بدست آمده از حفاری گمانه ها تودخ سنگی محل ساختگاه سد مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج برداشت سطوح ضعف در منطقه وجود سه سیستم ناپیوستگی را نشان می دهد. این مسئله علاوه بر تاثیر بر روی خصوصیات مکانیکی توده های سنگی نفوذپذیری آنها را افزایش داده است. در این مقاله نتایج بدست آمده از برداشت های صحرایی و آزمایشگاهی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نتیجه راهکارهای لازم برای افزایش خصوصیات کیفی توده سنگ و کاهش نفوذپذیری ارائه شده است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.