سدهای کوتاه خاکی جایگزینی مناسب سدهای بزرگ به منظور حفظ اکوسیستم حوزه های آبخیز

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر قرمزچشمه

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مسعود گودرزی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

اسماعیل مددی

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

چکیده

اگر چه سدها منافع زیادی دارند اما امروزه ثابت شده است که یکی از تاثیرات مهم آن تغییر اکوسیتم و محیط زیست اطراف دریاچه می باشد . برخی از این خسارات شامل از بین رفتن ماهیگیری، وارد نمودن خسارت به اکوسیستم، از بین رفتن خطوط ساحلی رو دخانه ها و بی رونق شدن صنعت شیلات فقط چند مسئله ای است که با ایجاد سد های بلند در اکوسیستم رودخانه پدید می آید . تحقیقات جدید انجام شده توسط ناسا نشان داده است که با ساخت سد های بزرگ باعث تغییراتی در چرخش زمین ایجاد شده است . زیرا حجم عظیمی از آب اقیانوسها ب ه سد های بزرگ منتقل و ذخیره شده اند . در واقع به علت کثرت سدهای بلند که تا به حال ساخته شدن است چرخش روزانه زمین از دهه 1950 تا کنون تا هشت میلیونیوم ثانیه سریعتر شده است . البته مسائل جدی اجتماعی نیز وجود دارد، که اگر همه این موارد را کنار یکدیگر بگذاریم خ واهیم یافت که چه هزینه گزافی را تحمیل می نمایند . از طرفی در حوزه های آبخیز ، نگهداری آب در سرشاخه ها و استفاده آنها برای کشاورزی و تامین منابع آب ضروری است . سدهای کوتاه خاکی می تواند بعنوان روشی مناسب برای ذخیره آب در سرشاخه ها محسوب شود . بطوریکه در بسیاری از مناطق کشور از احداث این سدها ساکنان منطقه رضایت کامل دارند . هدف این مقاله بررسی تاثیرات مثبت و منفی سدهای ب زرگ و سدهای کوتاه در اکوسیستم حوزه های آبخیز می باشد . باتوجه به بررسی های انجام شده نتایج نشان از تاثیر مثبت سدهای کوتاه در اکوسیستم و اقتصاد منطق ه را دارد . تحقیقات انجام شده در دنیا نشان می دهد که سدهای بزرگ تاثیر مخربی بر محیط زیست و بخصوص اکوسیستم پایدار حوزه های آبخیز دارد . امید است نتایج این مقاله تحلیلی شروعی باشد برای تفکر بیشتر در مورد ساخت بیرویه سدهای بزرگ در کشور .

کلیدواژه ها

سدهای بزرگ، سدهای کوتاه خاکی، اکوسیستم، زیست محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.