تاثیر توزیع زمانی بارش در برآورد حداکثر سیل محتمل مطالعه موردی - حوضه سد کارون 3

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2985
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک علیزاده

کارشناس ارشد عمران - گرایش سازه های هیدرولیکی

حسین صدوقی

استاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

یکی از معیارهای مهم طراحی سرریز سدها حداکثر سیل محتمل ) ) PMF می باشد . حداکثر سیل محتمل با استفاده از حداکثر بارش محتمل و تبدیل آن به بوسیله یک مدل بارش - رواناب به هیدروگراف سیل بدست می آید . بنابراین حداکثر سیل محتمل تابعی از پارامترهای هواشناسی و هیدرولوژیکی است . یکی از پارامترهای مهم هواشناسی موثر در محاسبه سیلاب ، الگوی توزیع زمانی بارش و یا هیتوگراف طراحی می باشد که با هدف حداکثر سازی مقدار PMF انتخاب می شود . در این مقاله، تاثیر توزیع زمانی بارش در میزان دبی اوج PMF مورد بررسی قرار گرفته است . منطقه مورد مطالعه در این تحقیق حوضه آبریز کارون تا محل سد کارون 3 به وسعت حدود 24215 کیلومترمربع بوده است . برای تعیین الگوی توزیع زمانی بارش از روش های رتبه بندی پیلگریم، روش بلوکهای متوالی و منحنی های تجمعی بی بعد ( با تقسیم بندی رگبارها به چهار چارک زمانی ) در پایه های زمانی مختلف استفاده شده است و در مجموع 16 الگوی توزیع زمانی از روشهای مختلف جهت محاسبه هیدروگراف PMF بدست آمده است . برای شبیه سازی بارش - رواناب از مدل HEC-HMS استفاده شده است . بمنظور تعیین نقش الگوی توزیع زمانی بارش روی هیدروگراف PMF با استفاده از 16 الگوی زمانی بارش و حداکثر بارش محتمل در پایه های زمانی 24 ، 48 ، 72 و 96 ساعت 64 هیتوگراف بارش برای ورود به مدل بدست آمد و پس از ورود به مدل HMS ، دبی اوج هیدروگرافهای حاصل از این هیتوگرافها با هم مقایسه شد . نتایج بدست آمده از تحقیق نشان داد که الگوی توزیع زمانی بارش تاثیر زیادی روی هیدروگراف PMF داشته و با افزایش مقدار حداکثر بارش محتمل تغییرات دبی اوج هیدروگراف PMF افزایش می یابد . همچنین الگوهایی که بیشترین مقدار بارش آنها در 25 درصد سوم تداوم کل بارش ( چارک سوم ) رخ می دهد بیشترین دبی اوج را برای PMF تولید می کنند .

کلیدواژه ها

حداکثر سیل محتمل، PMF ، مدل بارش - رواناب، HEC-HMS ، توزیع زمانی بارش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.