بررسی راهکارهای مشارکت مردم در پروژه های آبخیز داری و رابطه آن با توسعه روستایی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کوشکی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی پر

سیدسعادت موسوی

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبی

چکیده

اهمیت حوزه های آبخیز به مثابه بستر طبیعی حیات و فعالیت های اجتماعی و انسانی در شرایطی که تحمیل جمعیت بر آن در کمتر از 40 سال بیش از دو برابر شده است، بر کسی پوشیده نیست . حوزه های آبخ یز در جهان و ایران که دیر زمانی به گونه ای سیستماتیک تجدید می یافتند و روند تخ ریب و فرسایش خاک و سیل خیزی در آن ها بسیار کند و بطئی بود، در طول چند سده اخیر به شدت در معرض فرسایش و تخریب واقع شده اند . در حال حاضر اکثر حوزه های آبخیز کشورمان به انحاء مختلف دچار تخریب و فرسایش است به طوری که طی سه دهه اخیر رو ند فرسایش آبی به شدت افزایش یافته و تقریباً به 3 تا 3/5 برابر رسیده است . از طرف دیگر بنا به پیش بینی سازمان ملل متحد تا سال 2025 میلادی نام ایران در سیاهه ی کشورهایی که دچار کمبود آب می شوند، قرار می گیرد ( خسروشاهی، ).1385 حفظ و اهمیت کنونی حوزه های آ بخیز و جلو گیری از تخریب بیشتر آن ها جز در پرتو مشارکت فعالانه و همه جانبه مردم امکان پذیر نیست . امروزه مشارکت به عنوان یکی از موضوعاتی است که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و بزرگترین سرمایه ای است که در هر روستا می توان با اتکاء به آن، مراحل مختلف عمران و آبادانی را طی کرد . بنابراین، اجرای پروژه های وسیع آبخیزداری و حفاظت خاک با جلب مشارکت ساکنان هر روستا، از مهمترین اقداماتی است که می تواند ضمن کاهش خسارت سیل و فرسایش و تغذیه آبخوان ها و تولید مواد غذایی برای سال های آینده تضمین کننده باشد، ا ما به لحاظ گستردگی زیاد این برنامه ها، این امر میسر نمی شود مگر با فعالیت سازمان های دولتی برای آموزش آبخیزنشینان و جلب مشارکت آن ها در انجام این گونه برنامه ها بعلاوه جهت حفظ و احیاء آبخیزها در ایران، باید تشکل های مشارکتی و عشایری و روستایی برای ساکنین آبخیزها ایجاد شود و در راستای رهیافت مشارکتی، نیروهای عظیم آنان در حفظ و احیاء آبخیزها به کار گرفته شود . در این مقاله بررسی راهکارهای مشارکت مردم در پروژه های آبخیزداری و رابطه آن با توسعه روستایی بر پایه محورهای اساسی ذیل مورد بررسی قرار می گیرد : - جایگاه توسعه روستایی در پروژه های آبخیزداری - مروری بر راهکارها و روش های مناسب جلب مشارکت مردم در پروژه های آبخیزداری - بررسی مطالعات و طرح های انجام شده در کشور در خصوص مشارکت مردم در پروژه های آبخیزداری - قابلیت و محدودیت های مشارکت مردم روستایی در طرح های آبخیزداری

کلیدواژه ها

مشارکت، توسعه، آبخیزداری، فرسایش حوزه های آبخیز، توسعه روستایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.