بررسی تغییرات کاربری اراضی حوزه آبخیز کرخه و ارزیابی نقش آن در کیفیت فیزیکی وشیمیایی رودخانه کرخه

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران مدیریت حوزه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED04_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2775
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیت الله محمودی

دانشجوی کارشناسی ارشد منابع طبیعی، دانشگاه مازندران

مینا حمیدی فر

کارشناس ارشد محیط زیست

نعمت الله خراسانی

عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

حوزه آبخیز کرخه با بیش از 5 میلیون هکتار وسعت، انواع بیومها و اکوسیستمهای کشور اعم از کوهستانی، ذره ای، تالابی، دریاچه ای، رودخانه ای و مانند اینها را در ب رگرفته است. اما درچند دهه اخیر، روند رو به تخریب این نواحی ادامه حیات را برای محیط های طبیعی، اجتماعی و انسان ساخت پیرامون حوزه مشکل ساخته است. استفاده نادرست از اراضی و افزایش فرسایش خاک و خشکسالی به عنوان مهمترین عوامل مخرب در سطح حوزه، بر تمامی بخشهای محیط زیست منطقه از جمله کاهش تنوع گونه ای در جوامع گیاهی و جانوری، کاهش حجم و کیفیت منابع آب حوزه، افزایش وقوع سیلابهای ویرانگر و غیره تاثیر بنیادی نهاده است. در این تحقیق با استفاده از تغییر سطح کاربری های موجود در حوزه ابخیزز کرخه در دو دوره زمانی 1988 و 2002 در پنچ زیر حوزه آن با استفاده از سنجنده های TM و ETM ماهواره لندست بررسی شود و در ادامه تاثیر تغییرات سطوح کاربری ها بر روی کیفیت فیزیکوشیمیایی آب رودخانه کرخه اعم از کاتیون ها، انیون ها، اسیدیته و شوری مورد ارزیابی و به صورت کمی نشان داده شود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد توسعه اراضی شهری و زراعت ابی در زیر حوزه های کرخه، کاهش بارندگی و دبی رودخانه کرخه مهمترین عوامل کاهش درجه اسیدیته، افزایش شوری، و بالا رفتن میزان آنیون ها و کاتیون های رودخانه کرخه محسوب میشود.

کلیدواژه ها

حوزه آبخیز کرخه ، تغییر کاربری ، تصاویر ماهواره ای TM و ETM ، رودخانه کرخه ، کیفیت آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.