تدوین چارچوب طراحی شهری برای تسهیل استفاده نابینایان از فضاهایشهری با تاکید بر ادراکات چندحسی محیط

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و زیرساخت های شهری
  • کد COI اختصاصی: ICICA01_0962
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 834
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین پورافکاری

دانش آموخته کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

بهادر زمانی

دکترای طراحی شهری، استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

حس بصری بیشترین نقش را در ادراک انسان از محیط دارد و در صورتی که بنیاد تمامی خدمات و نظام زندگی جامعه بر اساس دیدن استوار گردد، افراد نابینا محرومیت های مضاعفی خواهند داشت. در حالی که به اقتضای حقوق شهروندی، لازم است این گروه مانند بینایان حق حضور و استفاده برابر از محیط های شهری را دارا باشند. پژوهش حاضر به دنبالتبیین نقش عوامل طراحی شهری موثر در تسهیل استفاده کم بینایان و نابینایان از فضاهای شهری است. این پژوهش مبتنی بر این فرض که مولفه های منظر حسی به غیر از حس بینایی (شامل شنوایی، بویایی و بساوایی) بر میزان حضور و استفاده افراد نابینا تاثیر گذارند چارچوبی دربردارنده راهبردهای طراحی شهری در لایه های مختلف فرم شهر به دستمی دهد که می تواند به عنوان الگویی پیشنهادی در فرایند مناسب سازی فضاهای شهری برای استفاده توان خواهان به ویژه (کم بینایان و نابینایان) ملاک عمل قرار گیرد. روش این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات آن بر مبنای مطالعه منابع کتابخانه ای و تحلیل محتوایی آنهاست. براساس یافته های پژوهش مهمترین راهبردهای طراحیشهری مؤثر در تسهیل حضور و استفاده نابینایان از فضاهای شهری عبارتند از : راهبرد پیاده مداری در راستای اولویت بخشی به حضور و حرکت توان خواه به صورت پیادهراهبرد مانع زدایی در راستای تامین محیط ایمن برای حضور و حرکت توان خواه راهبرد غنابخشی حسی به محیط با هدف نشان دار کردن محیط و خوانایی آن در راستای ارتقای توان جهت یابی و مکان یابی توان خواه در محیط راهبرد تجهیز محیط به تجهیزات و مبلمان مناسب و سیستم بریل شهری به منظور تسهیل ارتباط توان خواه با محیط و تداوم حضور او

کلیدواژه ها

فضای شهری، نابینا، کم بینا، ادراک چند حسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.