چهار مرحله تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی حاصل از بندناف به هپاتوسیت ها در داربست هیدروژلی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و تندرستی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JKH-10-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1092
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید آزنده

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز- دانشکده پزشکی- گروه علوم تشریحی - مرکز تحقیقات سلولی مولکولی

آنه محمد غراوی

دانشگاه علوم پزشکی شاهرود- دانشکده پزشکی - گروه علوم پایه- استادیار

محمود اوراضی زاده

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز- دانشکده پزشکی- گروه علوم تشریحی - مرکز تحقیقات سلولی مولکولی

محمود هاشمی تبار

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز- دانشکده پزشکی- گروه علوم تشریحی - مرکز تحقیقات سلولی مولکولی

چکیده

مقدمه: باتوجه به افزایش تقاضا برای پیوند کبد و کمبود اهداکنندگان عضو، تولید بافت کبد از طریق روش های مهندسی بافت کبد و کشت سه بعدی مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف جداسازی، استخراج و تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی بند ناف به هپاتوسیت ها و ارزیابی مارکرهای سلولی و بررسی رفتار و عملکرد آنها طراحی گردید. مواد و روش ها: سلول های بنیادی مزانشیمی از بندناف، استخراج و جداسازی شد و بررسی مارکرها و فنوتیپ سلول های بنیادی از طریق فلوسیتومتری انجام شد. سپس در طی یک دوره 14 روزه، سلول ها تحت چهار مرحله تمایز با عامل رشد فیبروبلاستی ( FGF4 ) 4 عامل رشد هپاتوسیتی (HGF) دگزامتازون (DEX) انسولین- ترانسفرین- سلنیوم (ITS) گلوکاگون (GLU) انکوستاتین (OSM) و تریکواستاتین (TSA) قرار گرفتند.سپس به وسیله الیزا تولید اوره توسط سلول ها اندازه گیری شد. همچنین جهت بررسی بافت شناسی تمایز، مقاطع کشت سه بعدی، تهیه و به وسیله روش هماتوکسیلین/ ائوزین، رنگ آمیزی شد.نتایج: سلول های حاصل از ژله وارتون، مارکرهای سطحی مزانشیمی مانند CD73 را نشان داند اما این سلول ها فاقد مارکرهای سطحی سلول های خونساز مانند CD31 بودند. پس از تمایز چند مرحله ای سه بعدی، مورفولوژی سلول ها گرد شد و در داربست آلژیناتی، تجمعات سلولی به دلیل نزدیک شدن سلول ها دیده شد. مقادیر اوره در هر دو کشت سه بعدی و دو بعدی به طور معنی داری در الگوی وابسته به زمان افزایش یافت. در عین حال، مقادیر اوره در کشت سه بعدی نسبت به کشت دو بعدی بیشتر بود ( p=0/001) با بررسی بافت شناسی مقاطع درکشت سه بعدی، بافتی پرسلول با دستجات و صفحات سلولی با هسته یوکروماتین دیده شد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تمایز 4 مرحله ای سلول های بنیادی با استفاده از داربست هیدروژلی باعث ظهور ویژگی های عملکردی و مورفولوژیکی سلول های هپاتوسیتی مانند ترشح اوره و ایجاد صفحات سلولی شبه کبدی می گردد.

کلیدواژه ها

بندناف، سلول های بنیادی مزانشیمی، داربست، هیدروژل، تمایز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.