ارتباط بین اجزای تیپ بدنی و سن رسیدن به اوج نمو (Peak High Velocity) در پسران 7-10 ساله ایرانی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و تندرستی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JKH-8-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین براتی

دانشگاه شهید رجایی- متخصص طب ورزشی- استادیار

علی پشابادی

مرکز مطالعات و تحقیقات استعدادیابی سازمان ورزش بسیج- پژوهشگر

محمدرضا محمودخانی

مرکز مطالعات و تحقیقات استعدادیابی سازمان ورزش بسیج- پژوهشگر

مجید نیری

مرکز مطالعات و تحقیقات استعدادیابی سازمان ورزش بسیج- پژوهشگر

چکیده

مقدمه: یک متغیر مهم جهت بررسی بالیدگی در دوران بلوغ، سن رسیدن به اوج سرعت نمو قد می باشد که مانند سایر شاخص های بالیدگی تحت تأثیر متغیرهایی مانند وضعیت جسمانی و تیپ بدن فرد است. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط اجزاء تیپ بدنی و سن رسیدن به اوج نمو قد می باشد. مواد و روش ها: افراد تحت مطالعه 313 نفر از پسران سنین 7-10 ساله عضو پایگاه های تابستانی مراکز بسیج استان ها بودند. تیپ بدنی به روش هیث-کارتر و سن رسیدن به اوج نمو (PHV) از فرمول میروالد به دست آمد که با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که سن PHV با اجزای اکتومورفی همبستگی معنادار مستقیم و با اجزای مزومورفی و اندومورفی همبستگی معنادار منفی دارد. همبستگی کلی سه جزء تیپ بدنی با سن PHV و 0/50 بود که به طور کلی 25% واریانس سن PHV را تبیین می کند. نتیجه تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که جزء اندومورفی و اکتومورفی نقش معناداری در پیش بینی سن PHV داشتند، اما جزء مزومورفی پیش بینی کننده معناداری نبود. نتیجه گیری: سهم جزء اندومورفی در پیش بینی سن PHV نسبت به دو جزء دیگر قوی تر بود، اما جزء مزومورفی پیش بینی کننده معناداری نبود. همچنین جزء اکتومورفی پس از اندومورفی؛ از بالاترین قدرت پیشگویی برخوردار بود. تحقیقات این حیطه پیشنهاد می کند، افرادی که جزء اکتومورفی بیشتری دارند دارای فرایند بالیدگی جسمانی کندتر بوده و پیش شرط های فیزیولوژیک لازم برای بلوغ در بدن آنها دیرتر فراهم می شود. بنابراین عملکرد ضعیف احتمالی کودکان اکتومورف در ورزش ممکن است به فاصله بیشتر آنها از سن PHV مرتبط باشد. از این رو مربیان باید در انتخاب ورزشکاران نونهال نیم نگاهی به این موضوع داشته باشند.

کلیدواژه ها

سن رسیدن به اوج نمو، بلوغ، تیپ بدنی، مزومورفی، اندومورفی، اکتومورفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.