ایجاد برنامه ریزی محله- مبنا در امنیت اجتماعی و چالش های حقوق شهروندی با تأکید بر مدیریت شهری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF02_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 586
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی مصطفایی

کارشناس ارشد و مدرس دانشگاه پیام نور

چکیده

تحقق و احیای امنیت اجتماعی، نیازمند ایجاد زمینه ها و شرایطی است که امکان تحقق آن را در سطوح و جنبه های مختلف،فراهم آورد. در دهه های اخیر، بسیاری از سازمان ها و نهادهای مدیریتی بر ترویج نوعی نگرش مشارکتی برای تشویق مدیریتو برنامه ریزی از پائین به بالا و تأکید بر اجتماعات محله ای به منظور توانمندسازی آنها و نظارت بر اقدامات توسعه ای تأکید داشته اند، به این ترتیب، در کنار برنامهریزی دقیق در سطح محلات و ایجاد امنیت اجتماعی، وجود ابزار و مستندات قانونی و رعایت حقوق شهروندی، در نظام مدیریت شهری بسیار دارای اهمیت است. روش تحقیق این مقاله توصیفی بوده که با استفادهاز منابع کتابخانه ای، مقالات و نتایج همایش های برگزار شده به بررسی و جمع آوری اطلاعات موجود درباره موضوع پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد که به کارگیری برنامه ریزی محله- مبنا در امنیت اجتماعی بیش از هر چیز نیازمند انسجامو یکپارچگی ساکنین در یک اجتماع محله ای و تقویت بسترها و زمینه های هویت ساز محله ای است. تقویت و گسترش حوزه عمومی دارای نقشی متقدم بر تمرکز زدایی و کاهش تصدی گری دولت را داراست. با این وصف، قبل از هرچیز ما نیازمند بستر سازی و زمینه هایی هستیم که بتوان با اتکای به آنها به تقویت امنیت اجتماعی در سطح محلات با همکاری شهروندان پرداخت.برنامه ریزی محله - مبنا بر این نکته تأکید دارد که ساکنان محلات شهری طی تجربه مشترک و طولانی زندگی در یک محیط می توانند بسیاری از نیازها و ضرورت های روزمره زندگی از جمله حقوق شهروندی خود را تشخیص داده و در هماهنگی با مدیریت های سطوح بالاتر به ایجاد امنیت اجتماعی در محلات شهری کمک کنند. اما متأسفانه در ایران، به دلایل مختلف، اینزمینه ها و شرایط آن گونه که بایسته و شایسته است فراهم نیست همچنین در مبحث حقوق شهروندی چالش هایی از قبیل: برخوردهای سلیقه ای در اجرای قوانین مربوط به حقوق شهروندی، عدم نهادینه شدن و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی کافی در خصوص حقوق مذکور در جامعه، فقدان نظارت مستمر، دقیق، فعال و پاسخگو در این زمینه و عدم ایجاد بستر مناسب جهت مشارکت شهروندان در امور مربوطه، در راه احیای حقوق شهروندی وجود دارد

کلیدواژه ها

برنامه ریزی محله- مبنا، امنیت اجتماعی، حقوق شهروندی، مدیریت شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.