بررسی اثرات محلول پاشی میکرو و ماکرو المنت ها بر برخی صفات ارقام بومی و تجاری پسته در منطقه دامغان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی رهیافت­ های علمی در صنعت طلای سبز، پسته
  • کد COI اختصاصی: NCSAPI01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر عباس علی یاری

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران

علیرضا دشتیان

گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران

حسین حکم آبادی

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شاهرود، گروه کشاورزی، شاهرود، ایران

چکیده

تغذیه گیاه یکی از راهکارهای کاهش اثر های زیانبار تنش ها است و نقش قابل ملاحظه ای در افزایش عملکرد آن دارد .در همین ارتباط ، نقش برخی عناصر نظیر سیلیسیم مورد توجه برخی متخصصین تغذیه گیاهی قرار گرفته است. علیرغم اهمیت به کارگیری سیلیس به عنوان یکی از عناصر در تغذیه گیاهان در جهان که بیش از دو دهه است که مورد قبول اندیشمندان بین المللی قرار گرفته، اما تاکنون در زراعت و باغبانی ایران جایگاهی نداشته است. بررسیهای بسیار معدودی در کشور در مورد این عنصر باارزش صورت گرفته، اما در خصوص اثر تلفیقی این عنصر با سایرعناصر، هیچگونه اطلاعاتی در دست نیست. شواهد متعددی نشان می دهد که این عنصر بر رشد و عملکرد گیاهان تاثیر مثبت دارد. برای بررسی اثرات محلول پاشی ماکروالمنت ها بر روی صفات ارقام بومی و تجاری پسته آزمایشی در منطقه دامغان و روستای ورکیان صورت پذیرفت. صفات مورد مطالعه در این آزمایش سه سطح کود سیلیکاتی با غلطت های صفر و دو در هزار با سه تکرار انجام پذیرفت. پس از محلول پاشی در مرحله پر شدن مغز پسته و پس از پشت سر گذاشتن دوره فیزیولوژیکی رسیدن خوشه ، صفات فیزیومورفولوژیکی اندازه گیری شد. شاخص های فیزیومورفولوژیکی مانند آفتاب سوختگی، درصد خندانی، درصد پوکی و درصد پسته های مغز دار بررسی شد. نتایج نشان داد آزمایش محلول پاشی با ترکیبات سیلیسی تاثیر معنیداری بر برخی صفات، مورد سنجش داشت. نتایج نشان داد بالاترین تاثیر آفتاب سوختگی درغلظت دو در هزار بر ژنوتیپ رقم شاه پسند و کمترین اثر آفتاب سوختگی در غلظت دو در هزار ژنوتیپ رقم اکبری بدست آمد. در بررسی درصد خندانی بین ارقام نیز معنی دار شد که بیشترین درصد خندانی در غلظت دو در هزار سیلینوکس در رقم اکبری به میزان 11 درصد نسبت به شاهد و کمترین درصد خندانی در غلظت دو در هزار سیلینوکس در رقم شاه پسند به میزان 5 درصد نسبت به شاهد مشاهده شد. نتایج نشان داد که درصد پوکی نیز معنی دار شد و درصد پوکی با غلظت دو در هزار سیلینوکس و ژنوتیپ رقم اکبری 8 درصد نسبت به شاهد و درصد پوکی با غلظت دو در هزار سیلینوکس و ژنوتیپ رقم شاه پسند 5 درصد نسبت به شاهد مشاهده گردید. نتایج نشان می دهند که استفاده از غلظت دو در هزار ترکیبات سیلیسی با تحریک پارامترهای رشد، تولید ماده خشک را افزایش می دهد و چون این افزایش در مقایسه با تیمار شاهد معنی دار می باشد، از لحاظ اقتصادی، توجیه دارد

کلیدواژه ها

سیلینوکس، ژنوتیپ، آفتاب سوختگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.