رابطه آموزش و بهره وری نیروی انسانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت
  • کد COI اختصاصی: MOCONF03_408
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1000
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فرخنده زاده

مدرس آموزش و پرورش فارس، دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی مهر اروند

عبدالصالح رضازاده

دانشگاه فرهنگیان یاسوج بخش آموزش

زهره نیکنام

آموزش و پرورش کهکیلویه و بویراحمد

محی الدین حسینی ارسنجانی

آموزش و پرورش فارس

چکیده

تغییر و پرورش اعتقادات، ارزش ها و الگوهای رفتاری مطلوب از طریق برنامه های آموزش عمومی از مهم ترین روش های تغییر می باشد. برخی از دانشمندان مدیریت آموزش راه مهم ترین فعالیت سازمانی در آینده به شمار می آورند. برنامه های آموزشی باید در مورد اثرات، ویژگی ها و الگوهای رفتاری نامطلوب و همچنین عوامل اساسی الگوی مطلوب تشریح گردد. بسیاری از مدیران درمی یابند که آموزش کارکنان در زمینه های مختلف و گوناگون می تواند به سازمان کمک کند تا در برابر بازارهای در حال تغییر واکنشی سریع نشان دهند. آموزش دادن به کارکنان در زمینه های مختلف می تواند موجب افزایش کارایی، بهره وری و رضایت شغلی افراد شود. بهره وری تلاشی برای زندگی بهتر افراد جامعه و فلسفه و دیدگاهی مبتنی بر استراتژی بهبود مهم ترین هدف سازمان را تشکیل می دهد که می تواند همچون زنجیری و فعالیت های تولیدی آحاد جامعه را در برگیرد. فلسفه بهبود بهره وری در سازمان ها موجب می شود نیروی انسانی بهتر فکر کند بیندیشد بیافریند نوآوری کند و نگرش سیستمی پیدا نماید تفکری که هدف گیری آن به جای حال و گذشته حلقه آینده است. آموزش برای سازمان نوعی سرمایه گذاری بلندمدت محسوب می شود نه هزینه جاری. سرمایه گذاری و توسعه منابع انسانی یکی از نیازهای اصلی ساختاری جهت رسیدن به توانمندی و کارایی سازمان جهت تسهیل در رسیدن به مزیت رقابتی و پیشرو بودن در محیط تجاری و خدماتی می باشد. آموزش تنها آموزش های دانشگاهی نیست بلکه آموزش های ضمن خدمت را نیز شامل می شود. مطالعات تجربی در آبان اثر آموزش بر بهره وری کارکنان را به اثبات رسانیده اند.

کلیدواژه ها

آموزش، سازمان، بهره وری، بهره وری سازمانی، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.