بررسی تاثیر یادگیری در عمل، بر کارایی و اثربخشی کارکنان در شرکتهای خصوصی با رویکرد مدیریت مشارکتی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در مدیریت، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MRMEA02_043
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 929
نویسندگان
شهرداری بروجرد
چکیده
فاصله تئوری تا عمل به عنوان یک مشکل اساسی در شرکت های خصوصی همواره مطرح بوده است و در حال حاضر توافق عمومی وجود دارد که این نقص نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم یافته است. هماهنگ نمودن آموخته های تئوری از کتاب ها با موقعیتیاد می شود. مدیران » فاصله تئوری تا عمل « های عملی واقعی مشکلی فراروی کارکنان شرکت های خصوصی است که از آن به عنوان سازمانی در زمان های مختلف در کار خود با این فاصله مواجه می شوند. از فاصله تئوری تا عمل تعاریف مختلفی به عمل آمده است اما در این مقاله منظور از این فاصله به تفاوت آموخته های کلاس درس و کاربرد عملی آن در موقعیت های مختلف است. وجود فاصلهتئوری تا عمل سبب می گردد که دانشجوی تازه کار در نتیجه تعارضات موجود بین انتظارات و واقعیت های محیط کار نتواند به شکلمناسبی خود را با شرایط مذکور سازگار کند و در نتیجه واکنش های نامطلوبی در ابعاد جسمانی و روانی از خود نشان می دهد که به عنوان نمونه می توان به احساس ناتوانی افسردگی عدم امنیت به سبب نداشتن کارایی در محیط کار و نهایتاً کناره گیری از حرفه اشاره نمود. ) et al, 1387 Abedie HA ( در این مقاله با پرداختن به موضوع یادگیری در عمل و گستره ی معنایی و اجرایی آن و نیز بررسی تاثیر این مهم بر کارایی و اثر بخشی کارکنان در شرکت های خصوصی با رویکرد مدیریت مشارکتی سعی در انتقال مفاهیم اساسی و کاربردی راههای کسب موفقیت در مدیریت شده استکلیدواژه ها
یادگیری در عمل، کارایی، اثربخشی، بهره وری، شرکتهای خصوصیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.