مشارکت در حلقههای کندو کاو فلسفی و رشد تفکر انتقادی در سواد رسانهای اینترنت دانشآموزان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی مدیریت رسانه
  • کد COI اختصاصی: MEDIA02_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 816
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرنوش هدایتی

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

الهام صابری

دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی دانشگاه خوارزمی

چکیده

هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مشارکت در حلقههای کندو کاو فلسفی بر رشد تفکر انتقادی در سوادرسانهای )رسانه اینترنت( دانشآموزان کلاس هشتم شهر تهران سال تحصیلی 94 - 93 میباشد. ابتدا از میان جامعه دانشآموزان پایه هشتم متوسطه شهر تهران، با شیوه تصادفی خوشهای نمونه 46 نفری از دانشآموزان پایه هشتم مدرسه جواد الائمه واقع در منطقه پنج انتخاب گردید و به شیوه تصادفی در دو گروه مساوی گواه و آزمایش قرار گرفتند. ابزار گردآوریاطلاعات، آزمون تفکر انتقادی کرنل فرم X بود. مدت دوره آموزش ده جلسه بود، که در جلسه اول پیشآزمون و معرفی برنامه انجام شد. سپس به مدت هشت جلسه با شیوه حلقه کندوکاو فلسفی پیرامون پیام و محتوی سایتهای اینترنتی وشبکههای اجتماعی پرمخاطب، بحث و گفتوگو شد. در جلسه آخر پسآزمون انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفادهاز روش تحلیل کوواریانس و با اطمینان 99 % نشان داد که مشارکت دانشآموزان در حلقههای کندوکاو فلسفی بر مهارت تفکر انتقادی آنان در خصوص رسانه اینترنت تاثیر میگذارد.) p≤0.01 (. نتایج حاکی از آن است که در دانشآموزان گروهآزمایش پس از مشارکت در حلقههای کندوکاو فلسفی، مهارت استدلال استقرائی) p≤0.01 (، استدلال قیاسی) p≤0.01 ،) تحلیل مشاهدهای پیامهای رسانهای) p≤0.01 (، قدرت اعتماد پذیری ) p≤0.01 ( و قدرت فرضیه سازی ) p≤0.05 ( آنان بهبود معناداری یافت. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت برای بهرهگیری بهتر و کاهش اثرات مخرب این رسانه فراگیر و به بهبود تفکرانتقادی دانشآموزان همت » فلسفه برای کودکان « ارزشمند، می توان از روش پیشنهادی برنامه آموزشی گمارد.

کلیدواژه ها

تفکر انتقادی، حلقه کندوکاو فلسفی، سوادرسانهای، اینترنت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.