بررسی توانمندسازی کارکنان در کاهش مقاومت در برابر تغییر سازمانی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: همایش ملی پژوهش های علوم مدیریت
- کد COI اختصاصی: IRMCONF01_075
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1225
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی پردیس فارابی دانشگاه تهران.
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی پردیس فارابی دانشگاه تهران
چکیده
ورود به بازارهای رقابتی برای هر سازمان در هر نقطهای از جهان، با هر شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، امری اجتناب ناپذیر است. سازمانها در راستای دستیابی به رقابت پذیری پیوسته در حال اعمال تغییرات اساسی و افزایش خردمندی در ساختار و تکنولوژی عملکردی خود میباشند، لذا بحث مدیریت تغییر در عرصه کنونی سازمانها، از اهمیت شایان توجهی برخوردار شده است. شاید مهمترین و مشکلترین فرایند در هر سازمان ایجاد تحول و تغییر در سازمان باشد چرا که در محیط متغیر امروزی سازمانها بایستی با توجه به تغییرات محیط متحول شده و از خود واکنش نشان دهند در غیر این صورت در ورطه نابودی قرارمیگیرند. از مهمترین دلایل شکست برنامههای تغییر سازمانها، مقاومت کارکنان میباشد. نیروی انسانی شاغل در سازمانها با قابلیتها و توانمندیهای بالقوه خود، چنانچه مورد توجه قرار گیرند، نقش مهم و حساسی را در رشد و توسعه همه جانبه ایفا خواهدنمود. در این مسیر، استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف موجب ارتقای توانمندسازی کارکنان میشود.در این مقاله تلاش شده است تا ضمن ارائه تعریفی کوتاه از تحول سازمانی، تغییر سازمانی، توانمندسازی، مروری بر دلایل ایجاد مقاومت، روشهای کاهش مقاومت و نقش ایجاد توانمندسازی کارکنان در کاهش مقاومت صورت گیرد و همچنین تأثیر آموزش در توانمندسازی کارکنان بررسی شده است.کلیدواژه ها
مقاومت سازمانی، تغییر سازمانی، توانمند سازی، آموزش کارکنان، منابع انسانی، تحول سازمانیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.