تحلیل تجربی اثر ویژگیهای جمعیتی بر کیفیت محیط زیست با روش دادههای تابلویی پویا مطالعه موردی کشورهای جنوب غربی آسیا

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: HMIE01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 541
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا علیزاده

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.

محمدرضا کهنسال

استاد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

انتشار گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای انسانی تهدیدی جدی برای افزایش دمای کره زمین هستند. جوامع انسانی به محیط زیست طبیعی وابسته هستند و تغییرات دمای کره زمین ممکن است محیط زیست و فعالیتهای بشر را مختل کند. این مطالعه به بررسی اثرعوامل موثر بر انتشار گاز کربن دی اکسید به عنوان معیاری از آلودگی زیست محیطی در چارچوب الگوی STIRPAT با استفاده از روشدادههای تابلویی پویا برای 11 کشور در جنوب غرب آسیا میپردازد. نتیجه این مطالعه نشان میدهد که رشد جمعیت یکی از مهمترین عوامل افزایش انتشار دی اکسید کربن و آلودگی محیط زیست در کشورهای جنوب غرب آسیا میباشد. این عامل به ویژه در کشورهای در حال توسعه با درآمد پایین که رشد جمعیت بیشترین تاثیر را در آلودگی محیط زیست دارد اهمیت بیشتری دارد. همچنین یافتهها نشانمیدهد که اثر رشد منابع و تکنولوژی بر انتشار کربن دی اکسید مثبت میباشد اما اثر این دو عامل نسبت به عامل رشد جمعیت کمتر است لذا کنترل اندازه و رشد جمعیت باید در راستای حفظ محیط زیست مدنظر سیاستگذاران و مدیران، در حوزه اقتصاد و جمعیت قرار گیرد. از آنجا که در بررسیهای گذشته بیشتر بر روی نقش منابع و فعالیتهای اقتصادی توجه شده است و نقش رشد جمعیت تقریبا نادیده گرفته شده است لذا پیشنهاد میگردد در مطالعات آتی به اثر رشد جمعیت بر آلودگی محیط زیست و پیامدهای آن توجه بیشتری شود

کلیدواژه ها

انتشار دی اکسید کربن، رشد جمعیت، منابع، تکنولوژی، دادههای تابلویی پویا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.