سنجش پایداری کالبدی محله شاهد مشهد در برابر زلزله
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری با تاکید بر راهبردهای توسعه شهری
- کد COI اختصاصی: URBANPLANING07_045
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 798
نویسندگان
پژوهشگر دوره دکتری شهرسازی، مدرس دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
کارشناسی مهندسی شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان
چکیده
وقوع بلایای طبیعی نظیر زلزله اغلب زیانهای اجتماعی و اقتصادی فراوانی بر انسان و تاثیرات مخربی برسکونتگاههای انسانی باقی گذاشته است. ارزیابی خطرپذیری لرزهای شهرها در مقیاس مناطق و محلاتشهری، اولین مرحله از فرآیند مدیریت بحران زمین لرزه میباشد که میتواند اطلاعات لازم برای بهرهگیری بهینه از منابع و امکانات در دسترس را با هدف کاهش آثار و تبعات مخرب زلزله فراهم سازد. مشهد به عنوانیکی از شهرهای مهم ایران به واسطه قرارگرفتن در منطقه با خطر متوسط لرزهخیزی، از ریسک بالایی برخوردار است و از این نظر سنجش پایداری کالبدی ساختمان های شهری در برابر زلزله که هدف پژوهشحاضر است، یکی از ضروریات مدیریت شهری می باشد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات اسنادی و بهره گیری از مدل فرآیند تحلیلی سلسله مراتبیAHP به بررسی محله شاهد باجمعیت 15754 نفر در منطقه 10 شهرداری شهر مشهد به عنوان نمونه موردی میپردازد. در این پژوهش سعی براین است تا با بکارگیری شاخصهای مختلف کالبدی، عملکردی، جمعیتی و طبیعی و ارزشگذاریمعیارهای مرتبط نظیر کیفیت و قدمت ابنیه، نوع سازه، کاربری اراضی، دسترسی به فضای سبز و باز، تراکم جمعیتی و .. ، برآورد مناسبی از پایداری محله شاهد در برابر زلزله با استفاده از دادههای مکانی و توصیفی انجام پذیرد و میزان تاثیر هریک از معیارهای مذکور در پایداری کالبدی تعیین گردد. همچنین با استفاده از امکانات تحلیل و نمایشی سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS نقشه پهنهبندی پایداری محله شاهد در برابر زلزله تهیه میشود. نتایج حاکی از این است که تنها 20 درصد از مساحت ساختمانهای محله شاهد در برابر زلزلهپایدار بوده و بخش های شمالی محله بیشترین آسیبپذیری را در زمان وقوع زلزله دارند، در پایان نیز راهکارها و سیاستهایی به منظور پیشگیری، برنامهریزی مناسب و چگونگی مدیریت بحران در صورت بروز خطر ارائه میگرددکلیدواژه ها
پایداری، مدیریت بحران، خطرپذیری، زلزله، محله شاهدمقالات مرتبط جدید
- بررسی کلانتری معماری با آخرین امکانات از طراحی مناسب
- طراحی کتابخانه دیجیتال با رویکرد معماری پارامتریک
- بررسی و تجزیه و تحلیل بهینه سازی مصرف انرژی در ساخت و ساز با استفاده از بی آی ام ۱
- طراحی پارک اکولوژیک در شهر گردشگری شاندیز با تاکید بر پایداری محیط زیست شهری
- مروری بر پژوهش های حوزه موفقیت دفاتر مدیریت پروژه بر اساس حوزه های دانشی ۱۰ گانه در پروژه های عمرانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.