بررسی جایگاه دیپلماسی استانی در ارتقای امنیت مرزی (مطالعه موردی استان کردستان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: هشتمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران همدلی اقوام ایرانی انسجام و اقتدار ملی
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS08_161
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 811
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسکندر مرادی

عضو هئیت علمی گروه علوم سیاسی و رئیس دانشگاه پیام نور کردستان

مسعود الماسی

دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه فرهنگیان،رئیس پردیس شهید مدرس

عابد اصلانی اسلمرز

کارشناس ارشد روابط بین الملل(نویسنده مسئول)

اصغر ستوده

دانشجوی دکترای روابط بین الملل دانشگاه گیلان

چکیده

پژوهش حاضر درصدد است تا ضمن شناخت چالشها و تهدیدات امنیتی در استان کردستان و عوامل موثر بر شکل گیری این تهدیدات، به بررسی نقش و جایگاه دیپلماسی استانی در ارتقاء امنیت مرزی در کردستان، بپردازد. در این راستا با بهره گیری از گفتمان مدرن امنیت و ترکیب آن با مباحث تئوریکی عرصه دیپلماسی به بررسی مقدورات و محظورات استان در گسترش دیپلماسی استانی پرداخته است. روش تحقیق در مقاله حاضر از نظر هدف، کاربردی – توسعه ای و براساس ماهیت و روش به صورت توصیفی – تحلیلی و برای گردآوری داده های تحقیق از ابزار کتابخانه-ای، اینترنتی و تفسیر اسناد و میدانی و تحلیل ثانوی استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که جرایم و تهدیدهای امنیتی در کردستان بطور عمده عبارتند از قاچاق کالا و مشروبات،ترددهای غیر مجاز و واگرایی قومی و مذهبی که قالب گروهک های شبه نظامی نمود یافته است. همچنین مشخص شد که توسعه نیافتگی استان و ناموزونی توسعه بعنوان بستر عمل سایر متغیرهای جغرافیایی،سیاسی و فرهنگی منطقه،از عوامل اصلی رشد و گسترش جرایم و تهدیدات مذکور محسوب می شود لذا پژوهش حاضر به این نتیجه رسیده که استان کردستان بواسطه مرزی بودن و پیوستگی قومی و مذهبی با اقلیم کردستان از یکسو و نیاز همه جانبه اقلیم به توسعه ارتباط با ایران از طرف دیگر، از پتانسیلهای بالقوه فراوانی برای توسعه و به تبع آن ارتقای امنیت مرزی برخوردار است که بالفعل شدن این پتانسیل مستلزم بکارگیری دیپلماسی استانی فعال، سنجیده و هدفمند با بکارگیری دیپلماتهای متخصص و آشنا(بومی) به مسائل و نیازمندیهای استان است؛ البته دیپلماسی استانی در سطح ملی و جهانی نیز می تواند در توسعه کردستان موثر باشد.از جمله پیشنهادات تحقیق حاضر تفکیک اداره روابط بین الملل از بخش غیر مرتبط روابط عمومی در چارت سازمانی ادارات استان،تقویت و تفویض اختیارات بیشتر به استانها جهت برقراری روابط خارجی، اعطای امتیازات ویژه تجاری – صنعتی به استانهای مرزی، تقویت بازارچه های مرزی و ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی در کردستان

کلیدواژه ها

دیپلماسی استانی، کردستان، امنیت مرزی، جرایم مرزی، اقلیم کردستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.