بررسی و ارائه الگو و مدل توسعه پیوندهای قومی و فرهنگی بر محوریت گردشگری (مورد مطالعه: دهستان اورامان تخت، کردستان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: هشتمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران همدلی اقوام ایرانی انسجام و اقتدار ملی
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS08_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 893
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن اروجی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه خوارزمی تهران

فهیمه طوافی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی توریسم دانشگاه تهران؛

چکیده

فرهنگ ها و عناصر فرهنگی از مولفه های قدرتمند همبستگی قومی و ملی محسوب شده که موجب ایجاد وحدت و ارتباطات فرامحلی می شود و فرایندهای گردشگری با محوریت فرهنگ، یک ابزار قدرتمند در شکل گیری پیوستگی ها و ارتباطات فضایی فرهنگی است و در این میان بازآفرینی فرهنگی و تبادلات اجتماعی بین گردشگری و مقاصد فرهنگی، نقش تعیین کننده در شکل گیری پیوندهای قومی و فرهنگی دارد. تبین چنین فرایندی، نیاز به طراحی یک الگو و مدل به منظور تعیین مسیر و راهبرد دارد. با توجه به تعدد قومیت ها در کشور گردشگری ابزار قدرتمندی در ایجاد چنین پیوستگی در کشور محسوب می شود. دهستان اورامان تخت در استان کردستان، یکی از مقاصد گردشگری فرهنگی در کشور به شمار می رود. در این پژوهش از طریق تکنیک کاملا کیفی و تحلیلی به ارائه یک مدل و الگوی جهت ترسیم پیوندها و پیوستگی فرهنگی در این دهستان پرداخته است. روش گردآوری داده ها از طریق مصاحبه های عمیق، مشاهده و مطالعه میدانی از دهستان و مطالعات نظری است. تعیین مدل از طریق روش کیفی «نظریه مبنایی» صورت گرفته است که از طریق تعیین مفاهیم و مقوله های مرکزی، اقدام به ساخت مدل و الگو می کند. با توجه به پژوهش صورت گرفته، مدل و الگوی پژوهش به گونه ای می باشد که از ترکیب عواملی چون تنش های قومی و جدایی گزینی فرهنگی با بازار گسترده گردشگری فرهنگی دهستان به توسعه فعالیتهای گردشگری رسیده که خود موجب ارتقای فرهنگی، توسعه دانش بومی و باززنده سازی فرهنگ و در مجموع رضایت مردم از گردشگری و البته نگرانی حاصل از اثرات منفی گردشگری شده است و این عوامل در نهایت موجبات ارتباطات و تعاملات فرهنگی و ایجاد کانون های جدید فرهنگی و افزایش دامنه عملکردی شده و در نهایت با شکل گیری برنامه ریزی غیرمتمرکز، بازخورد این فرایندها، موجب کاهش تنش های قومی و ایجاد پیوندها و پیوستگی فرهنگی با دنیای بیرونی خواهد شد

کلیدواژه ها

گردشگری فرهنگی، پیوستگی های فرهنگی، دهستان اورامان تخت، تعاملات قومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.