مدل سازی تجمع و استفاده از نیتروژن در ارقام مختلف گلرنگ (.Carthamus tinctorius L)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی کشاورزی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: AGRIDEV02_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام محسنی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت دانشگاه ولی عصر رفسنجان

بنیامین ترابی

استادیار، گروه زراعت دانشگاه ولی عصر رفسنجان

چکیده

مدلسازی رهیافتی نوین برای واکنش گیاه به شرایط محیطی است. به منظور مدلسازی تجمع و استفاده از نیتروژن درارقام مختلف گلرنگ آزمایش مزرعه ای، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر(عج) واقع در شهرستانرفسنجان در سال زراعی 93-1392انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کاملاْتصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کود نیترونن به عنوان عامل اصلی در 5 سطح (0 50 100 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار( و رقم به عنوان عامل فرعی در 4 سطح (گلدشت، محلی اصفهان، صفه و نایین) بود.کود نیتروژن در دو مرحله (ابتدای ساقه رفتن و مرحله گل دهی) و به صورت نواری به خاک اضافه شد. به منظوربررسی دقیق اثر کود نیتروژن بر شاخص های مصرف نیتروژن از مدل های رگرسیون خطی و غیر خطی (هذلولی، نمایی،خطی، دوتکه ای و مجانب) استفاده شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که شاخص های استفاده از نیتروژن در تمامسطول کود نیتروژن در سطح احتمال 5% معنی دار بودند، به طوری که بالاترین میزان برای صفات کارایی مصرف، کاراییجذب، کارایی زراعی و بازیافت ظاهری نیتروژن با کاربرد 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد و با افزایش کاربردکود نیتروژن تا سطح 200 کیلوگرم درهکتار شاخص های مذکور به ترتیب 70، 70، 61، و 46 درصد کاهش یافت. در خصوص کارایی انتقال مجدد نیتروژن نیز این صفت با افزایش کاربرد کود نیترونن کاهش یافت و در نهایت ثابت شد، به طوری که افزایش کاربرد کود نیتروژن تاثیری در افزایش کارایی انتقال مجدد نیتروژن نداشت. نتیجه این آزمایش موید یک رابطه خطی بین کاربرد کود نیتروژن و شاخص برداشت نیتروژن است، به طوری که با افزایش کاربرد کود، شاخصبرداشت به صورت خطی کاهش یافت. رقم نایین دارای بالاترین شاخص برداشت نیترروژن در شرایط عدم کاربرد کودنیتروژن در بین سایر ارقام می باشد. رقم صفه دارای بالاترین کارایی مصرف و کارایی بازیافت ظاهری نیترروژن و کمترینمیزان کارایی فیزیولوژیک بود و همچنین ارقام گلدشت و محلی اصفهان به ترتیب دارای بالاترین کارایی زراعی و کارایی قال مجدد نیتروژن با افزایش کاربرد کود نیتروژن بودند. مطالعات تکمیلی با تکرار بیشتر برای حصول نتایج بهتر لازم است.

کلیدواژه ها

گلرنگ، کارایی مصرف نیتروژن، مدلسازی، انتقال مجدد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.