بهره برداری و تخصیص بهینه آب در شبکه آبیاری و زهکشی سد درودزن: با تأکید بر عدالت در توزیع آب

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی کشاورزی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: AGRIDEV02_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 875
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن طرازکار

دانشجوی دوره دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز

غلامرضا سلطانی

استاد اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز و دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت

منصور زیبایی

استاد اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

امروزه تعیین سیاست بهره برداری از سدها و تخصیص آن در شبکه آبیاری پایین دست، بویژه در شرایط کم آبی، یکی از مباحث ضروریت در مدیریت منابع آبی است. بر این اساس در این مطالعه با استفاده از یک مدل برنامه ریزی چند هدفه، سیاست بهره برداری ماهانه از سدهای درودزن، ملاصدرا و سیوند واقع در حوضه آبریز بختگان برای یک دوره ده ساله (81-1380 تا 90-1389) تدوین گردید. برای حل مدل چند هدفه از روش وزن دهی استفاده شد و وزن اهداف با بهره گیری از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) تعیین گردید. همچنین برای بررسی و مقایسه چگونگی توزیع آب در شبکه آبیاری و زهکشی سد درودزن تحت شرایط موجود با مدل پیشنهادی، از شاخص های کفایت تحویل، عدالت و پایداری توزیع آب استفاده شد. بعلاوه، بمنظور درنظر گرفتن عدم قطعیت در آورد رودخانه، مدل بهره برداری ازمخزن برای سه حالت مختلف ورودی (85%، 75% و 65% درصد آورد رودخانه) حل گردید. نتایج مطالعه نشان داد که مدل پیشنهادی قادر است آب رها شده از مخزن را بصورت عادلانه تری نسبت به شرایط و الگوی موجود میان بخش های مختلف توزیع نماید. همچنین بر اساس مدل پیشنهادی درصد تأمین نیاز آب شرب و صنعت تحت سناریوهای مختلف ورودی به مخزن از 81 تا 96 درصد، نیاز آب محیط زیست دریاچه بختگان از 63 تا 92 درصد و نیاز کشاورزی از 49 تا 90 درصد در نوسان می باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت مخزن، برنامه ریزی غیرخطی، چند هدفه، تحلیل سلسله مراتبی فازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.