سنجش ابعاد آسیب پذیری، راهکاری به سوی مدیریت ریسک خشکسالی در سطح کشور
محل انتشار: دومین کنفرانس ملی کشاورزی و توسعه
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 734
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
AGRIDEV02_002
تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1394
چکیده مقاله:
بحران آب یکی از چالش های اساسی قرن کنونی است. در سالهای اخیر بحران آب زمینه ساز پدیده خشکسالی شدهاست. خشکسالی یکی از در هزینه ترین بلایای طبیعی در ایران می باشد. به نظر می رسد گام ضروری برای مقابله باخشکسالی و تعدیل تبعات آن، شناخت و درک دقیق ابعاد آسیب پذیری افراد هر منطقه است که متأسفانه در کشور مامورد غفلت واقع شده است. این امر ضرورت مطالعه در زمینه تعیین آسیب پذیری و شناسایی عوامل اثرگذار بر آن رامشهود می سازد. در مطالعه حاضر به منظور ارزیابی آسیب پذیری نسبت به خشکسالی در استان های مختلف کشور ازروش سلسله مراتبی فازی (Fuzzy AHP) استفاده شد. آسیب پذیری شامل ابعاد آسیب پذیری اقتصادی، آسیبپذیری اجتماعی و آسیب پذیری فیزیکی می باشد. به منظور تعیین اهمیت ابعاد مختلف آسیب پذیری و همچنینزیرمعیارها در هر یک از ابعاد از پرسشنامه مقایسات زوجی فازی استفاده شد. بدین جهت به ده نافر از کارشناسان،متخصصین و افراد صاحب نظر مراجعه شد که نظرات کارشناسی با استفاده از روش دلفی ادغام گردید. نتایج این مطالعهنشان داد اهمیت آسیب پذیری فیزیکی بیش از آسیب پذیری اقتصادی و اجتماعی و اهمیت آسیب پذیری اقتصادی واجتماعی یکسان است. در معیار آسیب پذیری اقتصادی زیر معیار GDP سرانه، در معیار آسیب پذیری اجتماعی زیرمعیار تراکم جمعیت و در معیار آسیب پذیری فیزیکی زیر معیار تراکم جاده بیشترین اهمیت را به خود اختصاص دادهاند. طبق نتایج این مطالعه استان های خوزستان، فارس و خراسان رضوی به ترتیب آسیب پذیرترین استان ها نسبت بهخشکسالی به شمار می آیند.
کلیدواژه ها:
آسیب پذیری نسبت به خشکسالی ، آسیب پذیری اقتصادی ، آسیب پذیری اجتماعی ، آسییب پذیری فیزیکی و روش سلسله مراتبی فازی (Fuzzy AHP)
نویسندگان
فاطمه نصرنیا
دانشجوی دوره دکترای گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز
منصور زیبایی
استاد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :