میکرو استخراج مایع مایع پخشی و کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا اساس اندازه گیری هیدروکسی متیل فورفورال در کنسانتره آب سیب و اثر دما و مدت زمان نگهداری بر آن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در بخشهای توسعه علم و فناوری
  • کد COI اختصاصی: STCONF01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 792
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیسان موسویان

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی

حسین شیخ لوئی بناب

استاد دانشگاه

چکیده

آب سیب یکی از انواع آب میوه هاست که برای سلامتی بدن بسیار مفید است. دانشمندان معتقدند نوشیدن آب سیب نسبت به خود سیب، در حفظ سلامتی موثرتر است محققان دریافتند که مواد شیمیایی موجود در آب سیب، فرد را در برابر سکته بیماری های قلبی و سرطان مصون می کند. متاسفانه اعمال فرآیندهای حرارتی در حین تولید کنسانتره آب سیب، آن را درمعرض ایجاد ترکیب سمی هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) قرار می دهد. هدف از این پژوهش، معرفی و بهینه سازی روش میکرو استخراج مایع- مایع پخشی (DLLME) به همراه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) به عنوان روشی ساده، سریع، ارزان، حساس و دقیق جهت شناسایی و تعیین مقادیر بسیار کم هیدروکسی متیل فورفورال در نمونه های کنسانتره آب سیب و بررسی اثر دما و مدت زمان نگهداری بر آن می باشد. پارامترهای مؤثر برکارائی استخراج مشخصو شرایط بهینه حاصل گردید (حجم حلال استخراجی 65 میکرولیتر، حجم حلال پخشی 600 میکرولیتر، مقدار 20 درصد نمک و pH=5/6) ارقام شایستگی روش پیشنهادی شامل حد تشخیص، حد تعیین، تکرارپذیری و گستره ی خطی تعیین گردیدند. به منظور ارزیابی روش پیشنهادی 4 نمونه کنسانتره آب سیب با برندهای مختلف تهیه و آنالیز گردید. جهت تعیین اثر فرایند (پاستوریزاسیون، آنزیم زنی، فیلتراسیون و کنسانتراسیون) دما، غلظت و مدت زمان نگهداری بر تشکیل HMF سه نمونه کنسانتره آب سیب در دماهای 4 و 20 و 35 درجه سانتیگراد نگهداری شدند و هرکدام در فواصل 15 روز آزمایش شدند. نتایج نشان داد که در اثر فرآیند پیش پاستوریزاسیون و کنسانتراسیون HMF افزایش و در اثر فرآیند آنزیم زنی و اولترافیلتراسیون HMF کاهش می یابد. پاستوریزاسیون نهایی نیز HMF را بشدت بالا برد و مهم تر از همه نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد (دمای سردخانه) تغییرات کمی در میزان غلظت HMF در کنسانتره های آب سیب مشاهده گردید و در طی 60 روز مقدار آن بطور میانگین از 0/8 به 1/4ppm افزایش یافت در 20 درجه سانتیگراد افزایش غلظت HMF در این مدت نسبت به 4 درجه سریع تر بود. در 35 درجه افزایش HMF بسیار سریع تر از 20 و 4 درجه بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با افزایش 15 درجه تقریبا سرعت تشکیل HMF و 1/5 برابر بیشتر می شود. هم چنین نتایج نشان داد که درکنسانتره نگهداری شده در 25 درجه بمدت 2 ماه میزان HMF نسبت به کنسانتره رقیق شده تا بریکس آب سیب تجارتی سپس نگهداری شده بمدت 2 ماه کمتر است.

کلیدواژه ها

کنسانتره آب سیب، هیدروکسی متیل فورفورال، میکرواستخراج مایع مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.