الگوهای شش وجهی توسعه پایدار از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در بخشهای توسعه علم و فناوری
  • کد COI اختصاصی: STCONF01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2589
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد فروزان

دانشجوی دکتری علوم ارتباطات، دانشگاه علامه طباطبایی

یونس فروزان

دانشجوی دکتری علوم ارتباطات، دانشگاه علامه طباطبایی

عبدالرضا عالیشاهی

کارشناسی ارشد علوم سیاسی و پژوهشگر مرکز مطالعات راهبردی تربیت اسلامی

چکیده

واقعیت اینست که مفهوم توسعه در کنار مفاهیمی همچون امنیت و ثبات، مهمترین مولفه های حیات یک کشور قلمداد می گردند. در این میان، کشورهای درحال توسعه، مفهوم توسعه یافتگی را با رویکردهای متعددی پیگیری می کنند. برخی از این جوامع، با الگو قراردادن ساختارهای توسعه یافتگی نظام های سرمایه داری، مقوله توسعه جوامع خویش را بر این اساس قرار می دهند. برخی دیگر از کشورهای در حال توسعه با محوریت قرار دادن مولفه هایی همچون هویت ملی و آرمان های اساسی، فرآیند توسعه خود را پیگیری می کنند. جمهوری اسلامی ایران را می توان ذیل چنین کشورهایی قرار داد. در این نوشتار، مساعی نویسندگان حول این موضوع است که مولفه های توسعه پایدار، در نگاه مقام معظم رهبری مبتنی بر چه مواردی اند. یافته های این پژوهش حاکی از آنست که در میان کثرت سخنان مقام معظم رهبری در خصوص توسعه، شش پارامتر کلی را می توان در این رابطه برشمرد. مواردی همچون توسعه نظام اسلامی با تأکید بر پارامترهای هویت ملی و آرمان های اساسی، توسعه بر اساس گذار به جامعه فراتکنولوژیکی، توسعه ساختارهای آموزشی، توسعه مبتنی بر تأمین نیازهای اساسی با تأکید بر توانایی نیروهای متخصص داخلی، توسعه نظام رفاهی در جامعه اسلامی و رضایت مردم و در نهایت توسعه مهندسی فرهنگی در جامعه. مقاله حاضر، با استفاده از رهیافت های نظری مقام معظم رهبری و نیز بهره گیری از روش تحلیلی- توصیفی سعی در تبیین و تحلیل این موضوع دارد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، مقام معظم رهبری، هویت ملی، آرمان های ملی، ارتقای جامعه اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.