ترکیب خلاقانه فنون رویکرد های شناختی - رفتاری و تحلیل ارتباط متقابل در مدیریت خشم افراد مبتلا به پرکاری تیروئید
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین همایش ملی راهکارهای توسعه و ترویج علوم تربیتی ،روانشناسی ، مشاوره و آموزش در ایران
- کد COI اختصاصی: PCCONF01_079
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 764
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر
گروه روانشناسی بالینی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر
چکیده
مقدمه: هدف از انجام پژوهش حاظر بررسی اثربخشی تلفیق فنون رویکردهای شناختی رفتاری و تحلیل ارتباط متقابل در کنترل خشم و پرخاشگری افراد مبتلا به پرکاری تیروئید می باشد. روش بررسی: طرح پژوهشی از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش شامل 24 نفر از مبتلایان به پرکاری تیروئید در شهر بوشهر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی در پژوهش شرکت کردند. افراد به دو گروه 12 نفره تقسیم شدند که هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه مورد سنجش قرار گرفتند. ابزارهای سنجش در این پژوهش پرسشنامه خشم اشپیلبرگر می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و باروش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها : یافته ها نشان داد که گروه آزمایش که درمانی مشتمل بر تلفیق دو رویکرد را دریافت کردند در مقایسه با گروه کنترل که هیچگونه درمانی را دریافت نکردند از نظر میزان کاهش ابراز خشم وضعیتی صفت اشپیلبرگرتفاوت معنی داری داشتند. نتیجه گیری : نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان تلفیقی دو رویکرد شناختی رفتاری و تحلیل ارتباط متقابل ، به طور قابل توجهی رفتارهای پرخاشگرانه بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید می دهد. همچنین اثر آموزش تا زمان پیگیری دو ماهه باقی ماند.کلیدواژه ها
درمان شناختی، رفتاری، رویکرد تحلیل ارتباط متقابل، خشممقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.