معرفی و شناخت قالی تصویری مسجد الحرام محفوظ در گنجینه فرش رضوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی نقش خراسان درشکوفایی هنر اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCKIA01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 546
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین کمندلو

عضو هیات علمی، دانشکده هنر، دانشگاه سمنان، شهر سمنان

چکیده

شهر اصفهان به واسطه توجه حاکمان صفوی به ویژه شاه عباس اول از دوران صفویان تا روزگار معاصر یکی از مهمترین مناطق فرشبافی ایران بوده است. هنرمندان فرش در طی این دوران توانسته اند، با تکیه بر سنت های قدیمی و باورهای مذهبی فرش های زیبایی را براساس الگوهای ایرانی و اسلامی خلق نمایند.قالی محرابی تصویری مسجدالحرام محفوظ در گنجینه فرش آستان قدس رضوی یکی از زیباترین فرش هایی است که در دوران معاصر با بهره گیری از بهترین هنرمندان فرش اصفهان زیر نظر یدالله صفدرزاده حقیقی بافته شده است. نقش اصلی این قالی تصویری از مسجدالحرام و بنای کعبه، در میان نقوش اسلیمی و ختایی است. شاید بتوان گفت ورود عکس و دوربین عکاسی به ایران در اواسط دوران قاجار و همه گیر شدن آن در بین مردم، باعث ابداع اینگونه از فرش ها شده است. لازم به ذکر است که در ابتدای کار طراحان فرش تصاویر شاهان و داستان هایی با مضامین مذهبی و ادبی را ترسیم می نمودند، اما بتدریج بناهای مذهبی و تاریخی نیز مورد استفاده طراحان قرار گرفت. مهمترین سوال پژوهش این است الگوی اصلی طراحان فرش اصفهان برای خلق قالی محرابی تصویری مسجدالحرام، چه بوده است؟ دومین سوال این است که با توجه به اثر موجود در گنجینه فرش آستان قدس رضوی، فرش های اصفهان در دوران معاصر چه ویژگیهای دارند؟ هدف این پژوهش علاوه بر معرفی قالی محرابی تصویری مسجد الحرام، جمع آوری اسناد مکتوب و معتبر برای شناخت بهتر چگونگی فرشبافی در اصفهان است. در این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی خصوصیات بافت، طراحی و رنگبندی فرش اصفهان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

کلیدواژه ها

قالی، محراب، مسجدالحرام، اصفهان، موزه فرش رضوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.