انتخاب برای راندمان مصرف آب بالاتر در توده های بومی گندم نان ایرانی با استفاده از تبعیض جذب ایروتوپ کربن (D)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کاربرد فناوری هسته ای در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NCNTAANR02_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید خزائی

کارشناس ارشد اصلاح نباتات و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اس

شهرام محمدی

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

فیلیپ مونوکس

سیمیت (CIMMYT) ، مکزیک

مهدی قنواتی

دانشگاه پیام نور

چکیده

راندمان مصرف آب (ماده خشک نولیدی در واحد آب مصرفی) بالا یک صنعت مفید برای سازگاری گیاهان به محیط های خشک می باشد. اما اندازه گیری مستقیم آن مشکل می باشد. تبعیض جذب ایزوتوپ کربن ( D) یک معیار مطمئن برای انتخاب راندمان مصرف ای م باشد. به منظور بررسی ارتباط بین تبعیض جذب ایزوتوپ کربن ( D) با راندمان مصرف اب اقتصادی (عملکرد دانه به آب مصرفی) و راندمان مصرف اب رویشی (کل ماده خشک تولیدی به اب مصرفی) آزمایشی بر روی 8 توده بومی گندم نان (Triticum aestivum L.) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار درگلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد و تحت شرایط نرما ل(بدون تنش رطوبتی) انجام گرفت. نتایج حاصله از این ازمایش نشان داد که بین ژنوتیپ ها برای تمامی صفات مورد بررسی تنوع زیادی وجود داشت. میانگین D بین 10 به توان 3 ضربدر 18/60 تا 10 به توان 3- ضربدر 21/20 متغیر بود و ژنوتیپ های 5372 و 4882 کمترین میزان D را به خود اختصاص دادند. همچنین ارتباطی منفی و معنی داری بین D و راندمان مصرف اب اقتصادی (r=-0/86 , p£0/01) و راندمان مصرف اب رویشی (r=-0/71 , p£0/05) وجود داشت.. با توجه به نتایج حاصله می توان در برنامه های به نژادی ازD به عنوان یک شاخص انتخاب غیر مستقیم برای بالا بردن راندمان مصرف اب در توده های بومی گندم نان ایرانی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تبعیض جذب ایروتوپ کربن (D) ، راندمان مصرف آب اقتادی و رویشی و گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.