استفاده از سرم های اشعه دیده با پرتوی گاما تولید شده از منبع کبالت 60 در تولید واکسن کشت سلولی تیلریوز

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کاربرد فناوری هسته ای در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NCNTAANR02_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4693
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا حبیبی

بخش تک یاخته شناسی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج

کسری اسمعیل نیا

بخش تک یاخته شناسی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج

منیره شریف زاده

سازمان انرژی اتمی ایران، تهران

وحید نصیری

بخش تک یاخته شناسی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج

چکیده

کبالت 60 فلز رادیواکتیوی است که از منابع خاص جهت تولید اشعه گاما به منظور استفاده در موارد متعددی از قبیل رادیوتراپی، استریلیزاسیون وسایل پزشکی و مواد غذایی می باشد. یکی از مهمترین موارد استفاده از آن در تهیه فراورده های بیولوژیک، تیمار سرم های حیوانی می باشد که بهطور مستقیم در تهیه فراورده و یا به طور غیر مستقم در تهیه محیط های کشت سلولی مورد استفاده قرار میگیرد. بدلیل حضور برخی عوامل بیماری زا و غیر بیماریزا بالاخص ویروس ها و مایکوپلاسماها در سرم های حیوانی و ریز بودن سایز انها لازم است فرایندی جهت حذف این ارگانیسم ها، بدو ن اثر گذاری بر کیفیت فیزیکی و شیمیایی سرم ضروری به نظر می رسد. از این رو بیش از پنج سال است که استفاده از پرتوگاما در استریلیزاسیون سرم های مورد استفاده در تولید محیط های کشت سلولی در بخش تک یاخته شناسی موسسه رازی به کار گرفته شده است روش کار بدین ترتیب است که پس از خونگیری از گاو و جداسازی سرم اولیه، سرم بدست آمده سانتریفوژ شده و مایع روئی از فیلترهای غشائی عبور داده شده و پس از بسته بندی مناسب و ارسال به مرکز انرژی اتمی تهران تحت تاثیر پرتو گاما قرار گرفتند. بعد از انجام پرتودهی آزمایش های باکتری شناسی، ویروس شناسی و سرولوژی از نمونه ها جهت ارزیابی اثر پرتودهی صورت گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که از نظر میکروبی بعد از پرتودهی گاما، اثری از ارگانیسم های پاتوژن و غیر پاتوژن یافت نشده، در حالیکه کییت فیزیکی و شیمیایی نمونه هایسرم و فرآورده بیولوژیکی حاصل از آن کاملا مطلوب می باشد. از دیگر مزایای روش پرتودهی گاما، وسیع الطیف بودن اثر آن می باشد که سیستم تولید واکسن را از بکارگیری روش های محدود و خاص جهت حذف ارگانیسم های ویژه بی نیاز ساخته است. لذا این روش جهت کاربرد در تولید فراورده های بیولوژیک مناسب می ابشد. نتایح بکارگیری این روش استریلیزاسیون در تولید بیش از دو میلیون دوز واکنس تیلریوز گاوی تهیه شده در طی پنج سال اخیر و ارسال آن به منظور استفاده در صنعت دامداری و کسب نتایج موفق آن حاکی از مثبت بودن روش مذکور در بعد عملی می باشد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.