نگاهیکلیبه پدیده فرونشست زمین در ایران و جهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران
  • کد COI اختصاصی: INDM07_103
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3873
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا منتصری

کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار

چکیده

رشد جمعیت همراه با گسترش بیرویه بهرهبرداری از آب در مقاصد کشاورزی و صنعت، با اثرات نامطلوب زیادی درجنبههای کمی و کیفی منابع آب همراه بوده است. به این ترتیب بر جامعه امروزی لازم است که از استفاده بیرویه از منابعطبیعی به ویژه آب دست برداشته، به سوی استفاده عقلانی و مدیریت پایدار بهره برداری از منابع آب روی آورد . افزایش روزافزون بهرهبرداری ازآبهای زیرزمینی بهویژه در حوضههایی که با نهشتههای آبرفتی، دریایی کم عمق یا دریاچه ای تحکیمنیافته انباشته شدهاند، به نشست و یا فروریزش میتواند منجر شود. این پدیده به علتهای متفاوتی در مقیاس بزرگروی میدهد و میتواند در اثر پدیدههای طبیعی زمینشناختی مانند انحلال، آبشدگی یخها و تراکم نهشته ها، حرکات آرام پوسته و خروج گدازه از پوسته جامد زمین و یا فعالیتهای انسانی نظیر معدنکاری، برداشت آبهای زیرزمین ی و یانفت ایجاد شود. در این بحث با مطالعه و جمعبندی مقالات و گزارشهای علمی و روش مقایسهای، پدیده فرونشست و روش برخورد با آن در ایران و سایر کشورهای درگیر بررسی شده است. نتایج این بررسی نشان داد که متأسفانه به سختی میتوان فرونشستها را مهار نمود. اما در سایر کشورهای درگیر و پیشرفته، علیرغم حجم عظیم این پدیده، بهخوبی با این مسئله برخورد و ازشدت خسارات کاسته شده است. با توجه به وجود مناطق متعدد فرونشست در ایران، لزوم شناسایی و کنترل و مدیریت این مناطق امری ضروری به نظر میرسد. پایش، مکانیابی و اندازهگیری میزان فرونشست می تواند با روش های نویننقشهبرداری و دورسنجی انجام پذیرد و بهنظر میرسد تنها راه جلوگیری از فرونشست زمین، توقف برداشت آب و ترزیق آب به داخل سفره آب زیرزمینی یا تغذیه مصنوعی باشد. گسترش شبکه فاضلاب شهری و استفاده از پساب تصفیه شده جهت کشاورزی نقش بهسزایی در کاهش برداشت از سفره و توقف فرونشست خواهد داشت.

کلیدواژه ها

فرونشست زمین، آبهای زیرزمینی، فروریزش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.