مسئله معکوس در مدلسازی آبهای زیرزمینی (مطالعه موردی در منطقه کرمانشاه)
- سال انتشار: 1380
- محل انتشار: سومین کنفرانس هیدرولیک ایران
- کد COI اختصاصی: 163_4444029176
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3221
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه
دانشگاه تهران دانشکده کشاورزی کرج
دانشگاه تهران دانشکده کشاورزی کرج
چکیده
برای ایجاد یک مدل آبهای زیرزمینی دو مسئله اصلی باید مورد بررسی قرار گیرد ، یکی مسئله پیشرو(شبیه سازی مدل) و دیگری مسئله معکوس(واسنجی مدل)است. معیار واسنجی به صورتی است که با برآورد پارامترهای مدل مقادیر بار هیدرولیکی محاسبه شده با مقادیر مشاهده شده همخوانی داشته باشد . پس از انجام این دو مرحله است که می توان یک مدل را برای یک منطقه پیشنهاد کرد . مرحله واسنجی مدل بسیار حساس بوده و هر گونه عدم دقت در این مرحله می تواند مدلی را نتیجه بدهد که با آن نتوان سیستم واقعی را شبیه سازی کرد . مدلهای عددی آبهای زیرزمینی به دو روش واسنجی می شوند ،یکی روش دستی(آزمون سعی و خطا) است که با مشکل غیر دقیق و سلیقه ای بودن جواب مواجه است . روش دیگر واسنجی اتوماتیک است،که در آن از خود مدل برای واسنجی استفاده می شود.در این تحقیق با استفاده از روش اتوماتیک ، اقدام به واسنجی مدل شد. که با استفاده از رگرسیون غیرخطی حد اقل مربعات وزنی اقدام به برآورد بهینه پارامتر ضریب قابلیت انتقال در مرحله واسنجی مدل گردید.از کد PEST۲۰۰۰ همراه با مدل PMWIN MODFLOW برای انجام این کار استفاده شد. این روش ابتدا برای یک آبخوان فرضی و سپس برای آبخوان دهپهن واقع در منطقه کرمانشاه به کار برده شد.نتایج نشان می دهد در صورت داشتن داده های با کمیت و کیفیت خوب روشهای اتوماتیک برآورد پارامتر می توانند جایگزین روش دستی آزمون و خطا استفاده گردند و با واسنجی مدل توسط این روشها می توان قابلیت بکارگیری مدل سفره آبهای زیرزمینی را افزایش داد. و از پارمترهای برآورد شده مستق لا در تحقیقات مربوط به بیلان آب استفاده کرد.کلیدواژه ها
آبهای زیرزمینی. مدل ریاضی. مسئله معکوس. برآورد پارامتر.واسنجی اتوماتیکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.