بررسی مقایسه ای وضعیت موجود و مطلوب شاخص های حکمروایی خوب شهری در کلانهشر تهران (مطالعه موردی منطقه 5 شهرداری تهران)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: ICMHCONF01_405
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 649
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی شهری
مدرس دانشگاه علمی کاربردی واحد
چکیده
در دهه اخیر شهرداری کلانهشر تهران یا همان حکمروایی شهری با هدف نیل به گسترش رفاه؛ عدالت اجتماعی و بویژه کم کردن فاصله طبقاتی اقدامات بسیاری با توسعه زیر ساخت های شهری و زیربنایی و و تا حدودی فرهنگی انجام داده است. بر این اساس نگارندگان این مقاله به زعم خویش سعی نموده اند که از نگاه شهروندان، دیدگاه آنان را در در ارتباط با حکمروایی شهری و شاخصهای آن را سنجش و در معرض آزمون قرار دهند تا بدینوسیله وضعیت حکمروایی شهری در یکی از پرجمعیت ترین و متراکم ترین شهرهای آسیا و بویژه خاورمیانه یعنی تهران بدست آید. لذا هدف از این مقاله پاسخ به این سؤال کلی می باشد که آیا تفاوت معناداری بین وضعیت مطلوب و موجود شاخص های حکمروایی شهری بر اساس نظریات جان فریدمن، سازمان ملل متحد و بانک جهانی و... که اعم از شفافیت، مسؤلیتپذیری، قانونمندی، عدالت محوری، مشارکت اجتماعی، کارایی و اثربخشی می باشد، وجود دارد؟ برای پاسخگویی به این سؤال با استفاده از مبانی نظری و تجربی پرسشنامه ای تهیه نموده که از دل جامعه 823453 آمار جمعیتی 380 نفر به نمایندگی انتخاب شده و جهت تکمیل پرسشنامه در نظر گرفته شده اند. بدین ترتیب روش تحقیق پیمایشی و شیوه نمونه گیری هم خوشهای و تصادفی سیتماتیک بوده است. مهمترین نتایج حاصل از آزمون T نشان داد که بین وضعیت مطلوب و موجود همه شاخص های حکمروایی شهری تفاوت های معنیداری وجود دارد. برخی دیگر از نتایج تحقیق که با استفاده از آزمون فریدمن انجام گرفت حاکی از آن است، بیشترین رتبه را در بین دو وضعیت مذکور شاخص کارایی و اثربخشی دارد و کمترین رتبه نیز هم به ترتیب در وضعیت مطلوب و موجود، شاخص های عدالت و مسؤلیت پذیری داراست.کلیدواژه ها
حکمروایی شهری، وضعیت مطلوب، وضعیت موجود، شفافیتمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.