رفتار اطلاع یابی: بار عاطفی، کمترین کوشش

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICESCON01_0331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره افتخار

نویسنده مسوول: دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور مشهد

الهام حمزه زاده توفیقی

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات کرمان

مریم سلامی

PhD student, Department of knowledge and Information science, Mashhad Payame Noor University, Iran

چکیده

مجموعه فعالیتهایی که یک فرد برای رفع نیاز اطلاعاتی خود انجام میدهد رفتار اطلاع یابی آن فرد می باشد. رفتار اطلاع یابی شامل اهداف جستجوی اطلاعات، روش جستجو، مشکلات جستجو و عوامل موثر بر آن می باشد. دستیابی به رفتار اطلاع یابی کاربران در ارائهخدمات بهتر به و طراحی نظام های اطلاعاتی مناسب نقش اساسی دارد. پژوهش و نظریه اطلاع یابی به طور فزاینده ای بر نقش عاطفه در رفتار اطلاعاتی و چگونگی تأثیر آن بر عملکردهای شناختی، تأکید می کند. نظریه بار عاطفی عادات پنهان تفکر و احساس افراد را هنگامی که مشغول فعالیت رفتار اطلاعاتی هستند، شناسایی می کند و جزئیات بازیابی اطلاعات را از دیدگاه کاربر به تصویر می کشد. به لحاظ روش شناسی، اصل کمترین کوشش، مثال بارزی از پژوهش های بدون مداخله است. این روش متکی بر رده ها و نشانه های رفتارانسان، به ویژه آنچه افراد در مسیر رکوردها یا متون، از خود به جای گذاشته اند، است. بنابراین، این نظریه خود را به روش هایی مثل تحلیل محتوا یا تحلیل آمار توصیفی وام می دهد. در مقابل، اصل کمترین کوشش که اساساً عمل گرایانه بوده و به هیچ وجه، مطلوب )حداقل در کوتاه مدت( نیست، پیش بینی می کند که جویندگان، تلاش لازم برای کسب اطلاعات را کاهش خواهند داد، حتی اگر به معنای پذیرش کیفیت یا کمیت کمتری از اطلاعات باشد.

کلیدواژه ها

رفتار اطلاع یابی، بار عاطفی، کمترین کوشش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.