ارزیابی خصوصیات پتروفیزیکی سازند آسماری با استفاده از نمودارهای چاه پیمایی در میدان نفتی اهواز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICESCON01_0085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر عبودزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت بهره برداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر

ندا ساسانی نیا

دانشجوی دکتری زمین شناسی، استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر

چکیده

میدان نفتی اهواز بزرگترین میدان ماسه سنگی ایران بوده و یکی از میادین اصلی تولید نفت ایران به شمار می رود.هیدروکربن موجود در میدان اهواز بیشتر در بخش ماسه سنگی مخزن آسماری و در لایه های A3,A2,A1 می باشد. در اینمقاله، مشخصات پتروفیزیکی لایه های این مخزن در میدان اهواز با استفاده از نگارهای چاه پیمایی )گاما ری، چگالی، نوترون، صوتی و مقاومتی( در یک چاه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج داده های چاه پیمایی حاکی از آن است که سازند آسماری در لایه های A7,A3,A1 دولومیت آهکی و آهک دولومیتی، در لایه های A2,A4,A5,A6,M2C ماسه، ماسه شیلی، آهک ماسهای و کربناتی و در لایه های M2A,M2B,M2D,A11,A11 ماسه، شیل و ماسه آهکی می باشد و از توسعه تخلخلی خیلی خوب، خوب تا متوسط، کم و ضعیف برخودار است. در برخی فواصل متخلخل مانند لایه های A1 الی A5 و A7 هیدرو کربور دار همراه با اشباع آب و سایر فواصل آبزده می باشند. میزان درصد تخلخل میانگین13/5 درصد، ستون مفید هیدروکربور8/2 مترو اشباع آب ضخامت های مفید27/6 درصد می باشد. درنهایت لایهA2با توجه به خواص پتروفیزیکی مناسب به عنوان بهترین بخش مخزنی تشخیص داده شد. طبق ارزیابی های صورت گرفته بر اساس داده های چاه پیمایی و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار GEOLOG اطلاعات مخزنی مفیدی برای برنامه ریزان و مهندسان مخزن پدید آمده که در راستای توسعه، گسترش تولید و بهره برداری در این بخش از میدان می توانند مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

میدان نفتی اهواز، مخزن آسماری، داده های چاه پیمائی، تخلخل، اشباع آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.