تحلیل و تبیین عدم تعادلهای سازمان فضایی در شهرستان قروه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: GPACONF02_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر تقی لو

استادیار دانشگاه ارومیه

سیده مریم نباتی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی منطقه ای دانشگاه ارومیه

چکیده

وجود نابرابریهای منطقهای به دلایل مختلف تاریخی، طبیعی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی موجب رشد ناهمگون و نامتعادل مناطق در کل جهان شده است . شناخت و بررسی امکانات و تواناییها و در پی آن تعیین سطوح توسعه یافتگی نواحی و توجه به نابرابریهای درون منطقه ای نخستین گام در فرآیند برنامهریزی و توسعه چنین نواحی به شمار میرود.امروزه ضرورت توجه به کاهش نابرابریها و گسترش عدالت فضایی، اهمیت مباحث توسعه فضایی را دو چندان کرده است. در این میان سطوح برخورداری از واحدهای خدماتی موجود در شهرستان قروه و عدم تناسب این واحدها با معیارها و شاخصهای برخورداری از خدمات کشوری،گویای نابرابری فضایی و عدم تعادل فضایی حاکم بر فضای سکونتگاهی و عرصه های خدماتی موجود میباشد . این پژوهش، در پی تحلیل و تبیین عدم تعادل های سازمان فضایی در شهرستان قروه از لحاظ برخورداری از شاخص های زیر بنایی، شاخصهای بهداشتی – درمانی، شاخص های آموزشی – فرهنگی، شاخص های اقتصادی و شاخص های جمعیتی برای تعیین درجه توسعه یافتگی و سطوح توسعه یافتگی از آنها بوده است. این پژوهش با استفاده از نرم افزار GIS به تهیه نقشه های برخورداری مناطق روستایی در عرصه پژوهش پرداخته شد و نتایج سطح بندی دهستان ها بر مبنای کل شاخص ها و به تفکیک هر یک از آنها در قالب نقشه تنظیم و ارایه گردیدو نتایج بدست آمده نشان داد که سازماندهی سکونتگاههای شهرستان قروه از عوامل طبیعی و امکانات و خدمات موجود در انها تبعیت میکند و باعث ایجاد یک سازمان فضایی در بستر شهرستان با توجه به میزان امکانات و خدمات و شرایط طبیعی می گردد .

کلیدواژه ها

عدم تعادل ، سازمان فضایی ، شهرستان قروه ، توسعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.