گفتمان تعاملات اخلاقی - اجتماعی جوامع در سوره حجرات

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی اخلاق و آداب زندگی
  • کد COI اختصاصی: ETHICS04_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طلعت ده پهلوانی

دانشجوی دکترای تاریخ اسلام دانشگاه اصفهان

احسان حیدریان

کارشناس ارشد ادبیات عرب، مدرس دانشگاه

چکیده

قرآن کریم کتاب انسان سازی و جامعه سازی است که همواره برای برپایی مدینه فاضله با اخلاق والای انسانی قواعدی را بیان می کند که هم به فرد و هم به اجتماع توجه ویژه ای دارد. اما در جوامع کنونی علی رغم پیشرفت های فناوری و صنعتی شدن، انسان از اخلاق بسیار وامانده و جوامع بشری به ورطه هرج و مرج و بی سازمانی اخلاقی فروغلطیده است. زندگی اخلاق مندانه انسان به خطر افتاده و سلامتی روانی و اجتماعی در معرض تهدید قرار گرفته است. سوال پژوهش این است که عوامل تقویت کننده تعاملات اخلاقی و راه های مبارزه با عوامل برهم زننده ی تعاملات اخلاقی جوامع در سوره حجرات کدام است؟ پاسخ این است که اعمالی همچون حفظ احترام متقابل، رعایت ادب و ... این تعاملات را تقویت می کنند و بالعکس اعمالی چون مسخره کردن همدیگر، نزاع، سوء ظن های بی جا و ... باعث از بین رفتن تعاملات اخلاقی – اجتماعی می شوند و روابط میان انسانها را تیر و تار می کنند. شیوع این قبیل رفتارها باعث عدم اطمینان انسانها به یکدیگر و گسستن پیوندها و روابط میان آنهاست. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی سعی در تبیین توصیه های اخلاقی – اجتماعی قرآن در سوره حجرات برای تقویت تعاملات اخلاقی – اجتماعی دارد.

کلیدواژه ها

سوره ی حجرات، تعاملات اخلاقی-اجتماعی، جوامع کنونی، آداب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.