بازشناسی شناسگان معماری اسلامی نمونه موردی: معماری بافت تاریخی بوشهر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی معماری و شهرسازی اسلامی و ترسیم سیمای شهری پایدار با گذر از معماری ایرانی- اسلامی و هویت گمشده آن
  • کد COI اختصاصی: AUSI01_262
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 807
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سرور هنرور

کارشناسی ارشد معماری

سیروس باور

دکتری معماری، معمار و مدرس دانشگاه

چکیده

پرسش و دغدغه ی بسیار مهم معماران و شهرسازان امروز ما، با وجود تجربه های فراوان تاریخی و معاصر، تعریف معماری و شهرسازی ایرانی-اسلامی است. مراکز شهری و مجتمع های بزرگ شهری ما باید بازتاب فرهنگ و ایمان اسلامی باشند، ضمن اینکه باید گویای این امر هم باشند که در ایران قرار دارند. به عبارت دیگر، جوهره ی معماری و شهرسازی باید اسلامی باشد؛ ولی سیمای ملی ایرانی داشته باشد. اما معماری و شهرسازی اسلامی چیست؟ اساساً پسوند توصیفی «اسلامی» متضمن چه ویژگی های کالبدی و عملکردی باید باشد؟ ایرانی بودن این معماری با چه خصوصیت هایی معرفی می شود؟ معماری شاخص اسلامی شام و دمشق، همان قدر با معماری مساجد باشکوه عثمانی متفاوت است که با مجموعه میدان امام اصفهان و مسجد بی نظیر شیخ لطف الله. هریک از این معماری ها ابریشم وجودی خود را دارند که بازتاب فرهنگ و اقلیم خاستگاه خود هستند. بنابراین معماری اسلامی را نمی توان تنها در شکل و شمایل بیرونی آن دانست و با تقلید آن در معماری های جدید ادعا کرد که معماری اسلامی و ایرانی است. خصوصیاتی چون توحید، عدل، معاد، پرهیز از اسراف و بیهودگی، زیبایی و کرامت انسانی هستند که اگر ترجمان کالبدی پیدا کنند می توانند واجد صفت اسلامی باشند. این خصوصیات در بافت تاریخی بوشهر، به سبب ویژگی های منحصربه فرد آن موضوع تحلیل و تدقیق قرار گرفته است. بافت تاریخی بوشهر، نمونه ی شاخصی از معماری انسانی برآمده از فرهنگ اجتماعی، جهان بینی مردم و ایدئولوژی آن ها است.

کلیدواژه ها

فرهنگ، بوشهر، معماری اسلامی، معماری ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.