بررسی تاثیرات نور و رنگ بر انسان در طراحی مراکز درمانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی افق های نوین در حوزه مهندسی عمران، معماری، فرهنگ و مدیریت شهری ایران
  • کد COI اختصاصی: UMCONF01_196
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 642
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر قلم آرا

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین

آرش مهرگانی

دکتری معماری ، استادیار موسسه غیرانتفاعی احرار ، رشت ، ایران

چکیده

تحقیقات صورت گرفته در جهت بررسی مراکز درمانی بیانگر آن است که کیفیت محیطی ایجاد شده در طراحی معماری قادر است نقش موثری در روند بهبود شرایط بیماران و کمک به ایشان در بازیابی سلامت جسم و روان خود ایفا نماید . با توجه به حساسیت و آسیب پذیری استفاده کنندگان این فضا ، شناسایی عوامل محیطی اثرگذار بر کاهش میزان استرس ، بالا بردن احساس آرامش و رضایت افراد از حضور موقتشان در محیط حائز اهمیت خواهد بود . این مقاله که به روش توصیفی – تحلیلی و از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است ، به معرفی دو مفهوم استرس و آرامش و نقش آنها در رفتار و حالات انسان و همچنین به بررسی تاثیرات نور و رنگ به عنوان دو فاکتور محیطی اثرگذار در طراحی مراکز درمانی پرداخته است . مطالعات انجام شده نشانگر آن است که نور روز علاوه بر ایجاد امکان دید ، تاثیرات فراوانی بر سلامت جسمی و روانی انسان خواهد داشت ، بعلاوه بهره گیری از نور طبیعی عامل بسیار مهمی در کاهش خطاهای پزشکی و افزایش رضایت شغلی کارکنان و بالا بردن میزان راندمان کاری کادر درمان و ... می باشد . از سویی دیگر ، رنگ می تواند بر درک و پاسخ افراد به محیط تاثیر فراوانی داشته باشد به طوری که تحقیقات نشان می دهد رنگ همچون نور می تواند تا 10 % میزان بهبود را ارتقاء بخشد . استفاده صحیح از رنگ در طراحی معماری به عنوان یکی از عناصر گرافیک محیطی ، اگر در راستای پاسخگویی به نیاز افراد صورت پذیرد ، اثرات فراوانی از جمله ایجاد حس امنیت ، ایجاد احساس سرزندگی و شادابی ، کاهش تنش های روحی ، کاهش فشار خون و ... را در پی خواهد داشت .

کلیدواژه ها

سلامت ، کیفیت محیطی ، مراکز درمانی ، نور ، رنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.