بهینه سازی سیستم های تلفیقی فیلتراسیون جهت تصفیه آب رودخانه بهمن شیر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس آب،پساب و پسماند
  • کد COI اختصاصی: PASAB06_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 943
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه مصطفوی

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست (آب و فاضلاب) ، مدیر فنی و مهندسی شرکت آبسان زلال

چکیده

امروزه صنعت آب چه به عنوان آب آشامیدنی و چه برای مصارف صنعتی، از اهمیت خاصی برخوردار است. در اکثر نقاط دنیا منابع آب به علت توسعه و افزایش تقاضا به طور فزاینده ای رو به کاهش می باشد، از اینرو در حال حاضر، فن آوری تصفیه آب نیازمند فرآیندهای نوین و ابتکاری، مطابق با کیفیت و جریان آب خام است. در میان تکنولوژی های نوین، فرآیند اولترافیلتراسیون به دلیل عدم وابستگی به اپراتور، اتوماسیون بسیار ساده و تصفیه آب با کیفیت بسیار بالا اهمیت خاصی پیدا کرده است. استفاده از این سیستم از جمله روشهایی است که با حذف روشهای سنتی نظیر واحدهای انعقاد، لخته سازی و ته نشینی عملیات تصفیه را ساده می کند. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی سیستم اولترافیلتراسیون (UF) به عنوان واحد پیش تصفیه مناسب جایگزین فرآیندهای انعقاد و لخته سازی در ترکیب با سیستم RO یا NF می باشد. فرآیندهای در نظر گرفته شده جهت تصفیه آب رودخانه به منظور تولید آب مورد نیاز مطابق با استانداردهای آب صنعتی به سه دسته تقسیم می شوند: پیش فیلتراسیون (شامل: هیدروسیکلون و فیلتر خود شوینده)، اولترافیلتراسیون و اسمز معکوس یا نانوفیلتراسیون.این تحقیق برای اولین بار در ایران در مقیاس صنعتی، در تصفیه خانه آب مجتمع پتروشیمی آبادان به ظرفیت 200 متر مکعب در ساعت انجام شده است که آب رودخانه بهمن شیر، جهت تامین آب مورد نیاز بویلرها و کولینگ تاورهای مجتمع، تصفیه می شود. ورودی آب رودخانه بهمن شیر به مجتمع در نزدیکی کانالهای تخلیه فاضلاب به رودخانه می باشد که نفوذ فاضلاب به آن منجر به افزایش سطح کدورت، جامدات معلق و نوسانات دما در آن خواهد شد. با این حال، سیستم اولترافیلتراسیون قادر به غلبه بر این چالش ها وعملکرد ثابت در شرایط مختلف طی 5 سال دوره کاری بوده و در اکثر اوقات آب فیلتر شده توسط سیستم الترافیلتراسیون دارای کیفیت پایداری بوده و در اثر تغییر خصوصیات آب ورودی به سیستم، حتی در بدترین شرایط کیفیت آب خروجی از آن تقریباً ثابت بوده و کدورت آب خروجی از آن در 90% مواقع به میزان کمتر از NTU 0.2 و SDI نیز کمتر از 2 می باشد.نتایج تحقیق حاکی از اینست که سیستم اولترافیلتراسیون، واحد قابل اعتماد و مقرون به صرفه و کارآمد جهت آبهای سطحی و پسابها می باشد که استفاده از آن باعث کاهش گرفتگی و تخریب ممبرانهای سیستم های اسمز معکوس و نانوفیلتر و افزایش بازدهی و طول عمر آنها و کاهش شستشوی دوره ای (CIP) به کمتر از 1 بار در سال شده و در نتیجه با توجه به کاهش هزینه شستشو، زمان توقف و عملکرد از دست رفته سیستم به ویژه در صنایعی که در آنها میزان آب مصرفی بالا بوده و با کمبود فضا مواجه هستند، مناسبترین روش پیش تصفیه می باشد.

کلیدواژه ها

اولترافیلتراسیون، اسمز معکوس، نانوفیلتراسیون، پیش تصفیه، کدورت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.