بررسی عوامل موثر بر مطلوبیت فضایی محیط های آموزشی از دیدگاه روانشناسی کودکان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی معماری ،عمران و توسعه نوین شهری
  • کد COI اختصاصی: NSIA02_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 931
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا معتمدی

فارغ التحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین ، رشته معماری

سیمون ایوازیان

استاد تمام دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین ، گروه معماری

چکیده

فضاهای مدارس ایران مکان هایی فقیر هستند که حتی در مدرن ترین آن ها اثری از رعایت اصول معماری و گرافیکی محیطی دیده نمی شود. بنابراین به شدت احساس نیاز به برنامه ریزی مجدد در این زمینه می شود. با توجه به بعد پنهان پرورش در کنار آموزش در مدارس دلی کالبد جدیدی نیز مورد نیاز می باشد. آنچه با مدارس فعلی متفاوت بود و دربرگیرنده ابعاد متفاوت روح و جسم کودکان باشد. آنچه در این راستا مورد نیاز است پژوهشی میان رشته ای است که منجر به طراحی و ایجاد فضایی گردد که در آن استعدادهای کودکان به منصه ظهور برسد. پژوهش در این راستا ابعاد مختلفی را در بر می گیرد که داشتن اطلاعات درباره روان شناسی کودکان از مواردی است که برای نگارنده ضروری است. از سوی دیگر با توجه به اینکه یکی از عوامل مؤثر تربیتی در آموزش و پرورش نحوه معماری فضاهای آموزشی است زیرا که فضای فیزیکی مدرسه کامل زنده و پویا در کیفیت فعالیت های آموزشی و تربیتی دانش آموزان است و با درنظرگرفتن این دیدگاه از صاحب نظران که محیط فیزیکی به سبب ساختار خود می تواند تعاملات و به دنبال آن فرایند یادگیری را تقویت یا تضعیف کند. و در حقیقت معماری مدارس تأثیر بسزایی در فراگیری و یادگیری دانش آموزان دارد. بنابراین با توجه به موارد ذکرشده به منظور بهبود و رشد فراگیری دانش آموز باید از روان شناسی بوکسیت که به مطالعه پیچیده بین مردم و محیط اطرافشان می پردازد نیز کمک گرفته شود. زیرا کارشناسان روان شناسی محیط معتقدند شرایط فیزیکی تأثیر غیرقابل انکاری بر روی رفتار و افکار انسان دارد. این علم چارچوبی از. نظرات، تهدیدها و فرضیات را فراهم می آورد که می تواند به ما در درک بهتری از روابط متقابل انسان و محیط اطراف کمک کند. فضاهای آموزشی به عنوان بستر پرورش کودکان باید به نحوی طراحی شوند که در جهت تسهیل تحول دانش آموزان در ابعاد مختلف نقش مثبتی ایفا نمایند. از سویی دیگر در ایران و جهان از دیرباز مدارس زیادی وجود داشته اند که در دوران های مختلف دستخوش تغییر و تکامل شده اند که خود از بهترین اساتید اصول طراحی مدارس هستند. هدف اصلی که در این پژوهش توسط نگارنده پیگیری می شود که دستاورد راهکارهایی برای رفع کمبود فضاهای آموزشی که منطبق بر روح و روان کودکان باشد که در آینده آموزشی و پژوهشی کودکان و در کل جامعه تأثیرگذار است.

کلیدواژه ها

محیط آموزشی ، روانشناسی محیط ، فضای مطلوب ، معماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.