بررسی اثرات مراتع جنگلی برافزایش شدت سیلاب مطالعه موردی دهنه محمد آباد کتول بخش کمالان علی آباد کتول

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF03_519
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید رحمت اله میردیلمی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

جواد غریب آبادی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

چکیده

جنگل ها و مراتع سرمایه های هرکشور محسوب می شوند. کشورهایی که دارای جنگل و مرتع هستند، بخشی از درامد ملی خود را از این نعمت خدادادی تامین می کنند. بسیاری از کشور های دارای جنگل و مرتع هستند اما درنگهداری آنها با مشکل مواجه اند. نگهداری و توسعه جنگل و مرتع می تواند موجب تثبیت خاک و کنترل فرسایش گردد. مراتع فقیر و بدون برنامه برای جنگل مفید نیست بلکه در مواردی هم موجب آسیب زدن به طبیعت می گردد. توسعه مراتع جنگلی و کنترل چرای دام برای حفظ پوشش گیاهی مراتع، امری ضروری محسوب می شود. برای تحقق این امر نیاز است تا برنامه ریزی مدونی از سوی مجریان انجام گیرد و همچنین طرح های تحقیقاتی نیز توسط دانشگاه ها تهیه و عملی شوند.فقیر ماندن مراتع در سال های اخیر باغث از بین رفتن پوشش گیاهی می شودکه در صورت ادامه روند تخریب مراتع، بایدشاهد سیلاب های مخربی در محیط باشیم. وقوع سیل در 8 خرداد سال 1393 دردهنه محمد آباد کتول، منطقه مورد مطالعه، حاکی از این مسئله می باشد که فقر مراتع بالادست و کاهش سطح جنگل با برداشت های بی رویه به موازات بارش شدید باران موجب حرکت میلیون ها تن رسوبات آبرفتی شامل چوب، سنگ، درخت و خاک شده است که نتیجه آن تخریب بیش از حد بستر رودخانه انهدام مسیر و معابر روستایی، از بین رفتن وتغییر مسیر جویبارها و انباشتگی مواد و املاح بود. درمنطقه مورد مطالعه بیش از 40 هکتار مراتع واقع شده است که بیشترین نوع آن، مراتع فقیر را تشکیل میدهد. با توجه به وسعت جنگل های این حوزه ابخیز و مراتع مستعدمی توان با برنامه ریزی مناسب و مطالعه شده نسبت به احیاری آنها اقدام کرد تا علاوه بر تنوع پوشش گیاهی بر تنوع آب و هوایی نیز اثر گذاشت. در این تحقیق علاوه بر مطالعه علل وقوع سیل در حوزه ابخیز دهنه محمد آباد کتول به بیان راهکارهای پیشگیری وغنی تر کردن مراتع می پردازیم.

کلیدواژه ها

جنگل و مرتع، تثبیت خاک، کنترل فرسایش، رسوبات آبرفتی، حوزه آبخیز، پوشش گیاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.